18.5.2023. 17:10
2
Saga se nastavlja: Da li će KCUS pripasti NiP-u i koji je naredni korak Sebije Izetbegović?
Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dobila je otkaz na sarajevskom Medicinskom fakultetu UNSA, a prema nepotvrđenim informacijama na poziciju direktora/ice KCUS-a, trebao bi doći kadar stranke Narod i pravda (NiP).

Sebiji Izetbegović koja je zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo, početkom marta ove godine oduzeto je zvanje magistra i doktora medicinskih nauka, zbog sumnje u njegovo sticanje. Slijedom toga, oduzeto joj je zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) te joj je ujedno onemogućeno da bude i na čelu KCUS-a, zbog čega je Vlada Kantona Sarajevo usvojila i proslijedila Zaključak Vladi FBiH za njenu smjenu s čela ove zdravstvene ustanove. 

Prije tačno dva dana mediji su objavili da je Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, dok je rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj, naveo da je raskid ugovora Sebiji Izetbegović zvanično uručen 24. aprila ove godine. Osim rektora Škrijelja, raskid ugovora je potpisan i od strane dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Amine Valjevac.

“Dr. Sebiji Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom  od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29. 1. 2022. godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”, navodi se u rješenju na koje se pozivaju pojedini bh. mediji.


Politički progon?

Advokatski tim Sebije Izetbegović cijelu situaciju koja je prethodila njenom otkazu nazvali su nezapamćenim političkim progonom.


Foto: Esad Oruč i Senka Nožica (N1)

Advokat Esad Oruč ukazao je na to da je do sada u slučaju Sebije Izetbegović doneseno sedam odluka koje su na snagu stupile odmah i bez prava na žalbu.

"Zanimljivo je da je u slučaju prof. Izetbegović do sada doneseno sedam odluka koje na snagu stupaju danom donošenja-odmah, bez prava žalbe i učešća u postupku. Ovakav pristup je više svojstven prijekim sudovima negoli postupcima u kojima se raspravlja o pravima građana", naveo je Oruč u izjavi za medije te najavio i podnošenje tužbe

"Ovo je progon bez presedana, kakvog ja nisam nikada srela”, izjavila je ranije advokatica Senka Nožica

Sama Izetbegović ranije je navela kako je riječ o njenoj ličnoj diskreditaciji. 

"Radi se isključivo o politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje lične diskreditacije"
, izjavila je Izetbegović koja je tim advokata agnažovala kako bi na sudu pokušali osporiti ranije odluke Senata UNSA. Te odluke se prvenstveno odnose na oduzimanje njenih akademskih zvanja te rješenje o njenom otkazu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. 


Portal Source pokušao je doći do određenih odgovora od strane advokatskog tima Izetbegović, ali bezuspješno. Nakon poruka, poziva i obećanja da će nam se javiti "malo poslije", advokat Oruč to nije učinio.

Ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja koja smo uputili advokatu Esadu Oruču, koji je dan ranije izjavu o ovom slučaju dao za Hayat. 


Da li će KCUS pripasti NiP-u? 

KCUS bi prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, u raspodjeli političkog plijena stranaka koje čine novu Vladu Federacije BiH, trebao pripasti NiP-u. 

Portal Istraga.ba jutros je objavio kako je Trojka podijelila javna preduzeća, među kojima se navodi upravo i KCUS, na čijem je čelu još uvijek Sebija Izetbegović. 

Slobodna Bosna navodi kako je rješenje da sarajevski Klinički centar ubuduće bude u „nadležnosti“ NiP-a, izazvalo iznenađenje među kadrovima SDP-a, koji su očekivali da će imenovanje budućeg menadžmenta KCUS-a pripasti toj stranci. Kao jedan od mogućih kandidata koje bi NiP trebao podržati za tu funkciju spominje se prof. dr. Benjamin Kulovac, specijalista urolog, navodi SB. 




Piše: Aldina Rovčanin 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.