19.7.2016. 15:52
0
"Da imam sredstva kao Željo i Sarajevo, garantovao bih Evropu svake godine"
Premijer liga BiH u sezoni 2016/17, već u prvom kolu donosi derbi sarajevskih vječitih rivala, dok će šampion Zrinjski igrati sa pobjednikom Kupa BiH Radnikom iz Bijeljine.

"Ja ne pamtim ni u svojoj karijeri, a ni poslije, da je odigran derbi u prvom kolu. Zato je ta utakmica neizvjesna. Nismo upoznati sa trenutnom snagom ni jednog ni drugog tima. Mislim da u ovoj situaciji nama u Sarajevu odgovara možda više, zato što su nepoznate ekipe i Željo je domaćin. U derbiju se nikad ne zna, ali ja mislim da ovakava situacija više odgovara nama nego Želji. Oba tima daju optimistične izjave, ali vidimo da u pripremnom roku nijedna ekipa nije postigla taj nivo koji je potreban, i mislim da je neizvjesno, iako je trener Željezničara rekao da poznaje jako mnogo, mislim da u ovom trenutku niko ne može imati prava saznanja ni o jednoj ni drugoj ekipi", kaže nogometni stručnjak Predrag Pašić. 

I tim s Grbavice komentarisao je prvo kolo i derbi koji slijedi. Kazali su da je ekipa Plavih doživjela velike promjene tokom ljetne pauze i vjeruje da imaju rješenje za Sarajevo.

"Iza nas je više od mjesec dana priprema koje nisu najprijatnije za igrače, ali ih moram pohvaliti jer su ih odradili s puno zalaganja. Ekipa je spremna za prvenstvo. Sigurno nam neće biti lako. Igrači posjeduju kvalitet za naš cilj, za najviše mjesto. Klub je uradio mnogo stvari da se podignemo na viši nivo. Obećavam da će ekipa pratiti taj napredak. Pozivam navijače Manijake da nas i dalje bodre, jer s njima i bez njih Grbavica nije ista. Oni su nam vjetar u leđa, ekipa će ih zadovoljiti svojim igrama. Vjerujem da ćemo se na kraju sezone zajedno radovati. Gledali smo nekoliko utakmica, imamo potrebne informacije o Sarajevu, rivala ćemo dočekati spremni", izjavio je Miloš Kostić, trener Željezničara.

Da je derbi između Željezničara i Sarajeva od velike važnosti za gledatelje i općenito za nogomet u našoj zemlji, tvrdi to i trener Radnika iz Bijeljine Slavko Petrović.

"Radi se o dvije vrhunske ekipe. Obje ekipe nisu učestvovale u Evropi, sproveli su normalne pripreme, tako da za moj pojam, Sarajevo i Željo su prvi pretedenti za titulu BiH. Zrinjski je i kroz ova putovanja opterećen, kao što je prošle godine bio Željo opterećen. Radi se o dva kluba koji su u miru proveli pripreme , imaju dobre igrače, ali ako bi dao minimalne prednost nekome u ovom derbiju, onda je to 51 naprema 49 posto za Sarajevo", kaže Petrović.

Izmjene u nogometnoj Premijer ligi BiH, o smanjenu lige na 12 klubova, gore navedeni nogometni stručnjaci ne vide kao značajnu promjenu na bolje kada je u pitanju nogomet u našoj zemlji.  

"Ne vidim velike razloga za a ni protiv smanjenjena broja klubova. Ja nisam toliko optimističan. Ono što je bitno za malu državu kao što je BiH, je kvantitet, koji smo smanjili, a samim time i smanjili statistički broj profesionalnih fudbalera. Ja nemam ni negativno ni pozitivno mišljenje o tome. Imamo puno manji broj igrača, manji broj klubova, timovi koji su ispali nemaju tako velike  ambicije, niti su u mogućnosti kada je u pitanju infrastruktura. Mi sada nemamo ni 150-200 profesionalnih fudbalera. Ja mislim da je ljepše gledati utakmicu u kojoj je malo neizvjesnije, ali treba gledati i statistiku. Imamo preko pet, do šest hiljada ljudi u savezima, a imamo 150 profesionalnih fudbalera, sve je manje dakle nogometaša a sve više administracije", navodi Pašić.

Novi format Premijer lige, kao pozitivan iskorak, ne vidi ni trener Radnika. Petrović kaže da se rješenja moraju tražiti na drugačiji način, ne ukidanjem klubova. 

"Prednost smanjenja lige, je sigurno poboljšanje kvaliteta elitne lige u BiH. Svi su se klubovi pojačali. Za mene je fudbal sport masovnosti. Ako se fudbal kao jedna sportska grana koja najviše privlači, svede na 12 klubova to je za mene malo. Hrvatska , Srbija i BiH sa 12 klubova, to je ze mene malo. Kada će jedna Drina i jedan Borac da se vrate u ligu. Ja bih postavio da nogomet bude masivan, ali bih tražio rješenja u sponzorima. Da igrači ne bi za dvije hiljade eura bježali u inostranstvo i igrali fudbal, odlazili u najboljim godinama kada još uvijek nisu odškolovani, nego bi odlazili kao svršeni igrači, gdje klub množe da dobije ozbiljna obeštećenja i da od toga može da živi godinu ili dvije", kaže Petrović.

Prošlo prvenstvo je bilo jedno od najinteresantnijih za Predraga Pašića,  ali smo kaže bili loši u Evropi. 

"Dakle, pitanje je koliko nam donosi to što je zanimljivo prvenstvo, a kolika je stvarna vrijednost toga. Neizvjesnost oko rezlutata je jedna stvar, a sami kvalitet i sve ono što je fudbal ipak daje drugačiju sliku u Evropi od onoga što vidimo. Ja ne pamtim da je bila interesantnija liga, imali smo četiri kluba koji su se borili za titulu, bilo je vrlo interesantno pratiti sve to, a kada smo izašli u Evropu pokazali smo da nikada lošije nismo ostvarili rezultate. Niko nije sposoban toliko da shvati šta je zapravo bolje"
, kaže Pašić.

Trener Radnika navodi kako je svoju ekipu pripremao za novu sezonu i da nije veliku važnost davao evropskoj utakmici. 

"Sve ekipe koje učestvuju u Evropi imaju polovične pripreme. Ja sam iskoristio prve dvije nedjelje da maksimalno radim na tome, nisam toliku važnost davao evropskoj utakmici, da bi jednostavno moja ekipa bila spremna za prvenstvo. Poučen ranijim stanjem,  da sve ekipe koje su se borile u Evropi krahiraju u prvenstvu, dao sam prioritet dobrim pripremama. Sigurno ću morati u trećoj i četvrtoj nedjelji za te dvije utakmice da odmaram ekipu, da bi mogli iole da se prezentujemo u toj Evropi. Što se tiče prve utakmice sa Zrinjskim, mogla je doći i kasnije. Nas je 17 igrača napustilo, imamo jako puno novih lica, i treba uigrati sedam, osam standardnih igrača,  tako da nam nije došla u pravom momentu utakmica, ali mi ćemo pokušati da se predstavimo u najboljem izdanju, da pokušamo iznenaditi i startovati pozitivno u ovom prvenstvu, koje sigurno za sve ekipe neće biti lako. Svi su se pojačali, liga je kvalitetnija, i lakih utakmica gdje možeš da planiraš sigurne bodove neće biti
", navodi Petrović i dodaje da su s obzirom na iznenađenje koje su napravili osvajanjem Kupa BiH, u ovoj sezonu pokušali  da pojačaju ekipu, ali tvrdi da ne mogu dovesti igrače po želji. 

"Koliko para toliko muzike, protegni se koliko možeš. Za te pare koje imamo na raspolaganju mi smo napravili solidnu ekipu. O prvih pet mjesta ne treba niko da mašta, jer ona su već raspoređena. Ne zna se samo ko će biti prvi a ko peti. To su Sarajevo, Željo, Sloboda, Zrinjski i Široki. Nijedna druga ekipa nema šanse da bude na mjestu tih pet ekipa. To su timovi koji imaju ozbiljne budžete, ove godine dva naša igrača su nam otišla u Željezničar, dva u Zrinjski, jedan u Sarajevo. Ja znam šta su oni dobili tamo, to su za nas bajke. Ja kad bih imao ta sredstva, ja bih garantovao svake godine Evropu. Pitanje je ko mašta o šestom, a ove godine je to dosta izjednačeno, tako da neće biti velike razlike između šestog i desetog mjesta", kaže Petrović.

Raspored prvog kola jesenjeg djela prvenstva Premijer lige BiH, sezona 2016/17.

(23. juli, 17.30 sati)

Široki Brijeg – Vitez

Sloboda – Olimpik

Željezničar – Sarajevo

Zrinjski – Radnik

Čelik – Metalež

Krupa – Mladost (DK)

(Alen Avdić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.