16.3.2017. 16:39
0
"Vučić jednostavno mora tako postupati. Đinđić je pokušao da preokrene politiku pa je ubijen"
Prva aktivnost je posjeta restoranu. Praznog želuca ni mozak ne funkcioniše. S obzirom da ih čeka rasprava o tome kako regiju učiniti mirnom i stabilnom, dobro su se najeli i pripremili za iznošenje stavova.

"Čak i ti neformalni razgovori, poput večere u sarajevskom restoranu, su iznimno važni, jer ti lideri znaju da nekad uopšte ne komuniciraju, kao što je slučaj srpskog i kosovskog premijera. A što se tiče samog Samita, svi su svjesni da na ovim skupovima se možda neće rješavati neka suštinska pitanja za države, ali ovo je nizbježan dio politike. Samo Samit ne smije da bude jedino što se dešava. Treba da poslije ovog slijedi neka razrada onog što su obećavali na sastanku", kaže za Source politički analitičar Adnan Huskić. 

Na Samit premijera  zapadnog Balkana u Sarajevu stigli su premijer Republike Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Isa Mustafi, premijer Republike Makedonije Emil Dimitriev, komesar za evropsku politiku i proširenje Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

"Bilo to druženje uz ručak ili šta god, mislim da je važno da u vremenu kada smo svjedoci turbulentne političke situacije u regionu, počev od Kosova, Srbije, Albanije, Hrvatske, dobro je da se Samit desio u Sarajevu i da su svi ti lideri došli. Mislim da je dijalog jedini način da se popravljuju odnosi. Što se tiče Vučića, svakako da je figura broj jedan. Njegova namjera da želi dobre susjedske odnose sa BiH, i sa Hrvatskom, te Albanijom, je jako pozitivna stvar, iako su u posljednje vrijeme čuli dosta teških riječi između spomentih. Za efekte ćemo vidjeti kasnije, ali sami ovaj dolazak je velika stvar", navodi za Source Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice. 

Kao lider zemlje koja je ključni faktor za poboljšanje stanja u regiji, s obzirom da je Srbija i kriva za destabilizaciju ovih prostora, Vučić na svojim leđima nosi najveći teret. Upravo zbog toga je najveća pažnja usmjerena ka njemu. Vučić je došao u BiH da radi na saradnji, no koliko god to bilo neophodno i za njega i njegov narod, poslije napada u Potočarima ne želi rizikovati, pa je ovaj put tražio garanciju da su snajperisti na pozicijama. 

"Formiran je operativno-policijski štab koji će neprekidno funkcionirati sve do kraja Samita u Sarajevu. Nećemo dozvoliti nikome i ni na koji način, formalnim i neformalnim grupama da ugroze sigurnost Samita i premijera Vučića", poručio je Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti. 

Kada mu je Mektić, kao ministar a poslije i kao fan, jer je upravo za naš portal kazao da mu je Vučić omiljeni strani političar, javio da je situacija bezbjedna, on se spusti u glavni grad i kao dobar retoričar vrlo optimistično poruči da želi raditi na autoputevima, mostovima, prugama i tako dalje. Je li Vučićeva priča samo dobar PR ili istinski želi da regija krene naprijed, teško je znati, no Duraković kaže da ni njemu nije lako u ambijentu u kojem se nalazi. 

"Moramo biti svjesni koju hipoteku je naslijedio Vučić, kada znamo da je Srbija prije dvadeset godina bila zemlja ključni destabilizator regiona, Miloševićevog režima. To je naslijeđeno i kako bi on plivao u tom političkom prostoru u Srbiji, naravno da je važno političko laviranje. On jednostavno mora tako postupati. Đinđić je pokušao u Srbiji da preokrene taj kurs Miloševićevog režima, pa je ubijen. Od svega onog što vlada na toj političkoj sceni, nacionalizma, on evo nekoliko godina opstaje i ima respekt u Srbiji, ali i koliko- toliko dobre odnose sa susjedima. Sad, da li je to samo retorika, ne znam. Vidite, ne može se toliko glumiti. Može jedan mandat, ali ne može više, jer prije ili kasnije mora nešto da se dogodi. Mislim da je on kao osoba u teškom vremenu, i za njeg i za političku scenu Srbije. Opet, on  pokušava u odnosu na njegove prethodnike da napravi što iskreniji odnos i što sigurniju budućnost za regiju. To se da vidjeti", kaže Ćamil Duraković. 

U fokusu razgovora na Samitu su dakle regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te boljoj ekonomskoj razmjeni. Da li će se zaista od toga nešto realizovati kasnije, to niko sa sigurnošću ne može kazati, ali analitičari smatraju da je svaka komunikacija u ovim vremenima jako naophodna. 

"Ovakvi susreti služe smirivanju tenzija, ukoliko je to moguće, i daju sliku toga da neka komunikacija postoji i da regija nije skup posvađanih plemena. Nije potpuno nevažno ovo što se dešava. Sa koje strane koči realizacija nekih projekata koji trebaju da budu stabilizator, ne znam. Da je problem do evropljana i da je problem sa finanasiranjem, vjerovatno nije, jer  bismo to čuli. Mislim da sve kaska u nešem dogovoru, da se kaže šta su prioriteti, mi moramo prvo da se dogovorimo i onda će nam i oni pomoći. Tako da bez obzira šta kasnije bilo i koliko se istinski radilo na infrastrukturi, i ovaj vid sastanaka je dobar"
, kaže analitičar Huskić. 

Kada su u pitanju ulaganja i infrastruktura, Vučić je 2015. godine učestvovao na  Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, i tada je obećao da će dati sve od sebe da pomogne ovom gradu i saradnju učini boljom. 

"Ono što smo on i ja dogovorili na toj Konferenciji, definitivno je do zadnje riječi ispoštovano. Što se tiče same realizacije nekih projekata, ja nažalost nisam više načelnik, ali projekti će sigurno ići dalje sa novom garniturom lokalne vlasti. Što se tiče Srebrenice, sve je ispoštovano od strane Aleksandra Vučića. Ako i sada postoji namjera i planovi, kada je u pitanju Samit, da se radi na infrastrukturi, da se grade putevi i mostovi, ne vidim da bi neko gradio nešto što  će ponovo sutra rušiti, tako da vjerujem u iskrene namjere", navodi Duraković.  

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je optimista. Naglasio je na sastanku da sve zemlje regije pozitivno koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija. Naglasio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Evropska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU. 

"Najviše očekujemo od Evropske unije, koja bi trebala stati iza ovakve inicijative na Balkanu. Prije svega Njemačka. Znate da je Vučić prvo bio sa Angelom Merkel, pa je sletio u Sarajevo. Vjerovatno je bio tamo na nekim  konsultacijama. Mislim da je težak proces, ali se može raditi ako se budu zaista zalagali, a ne samo bazirati na retorici. Evropska unija nije mogla ni početi da nije imala sve zemlje. Da se nalazimo u Aziji možda ne bismo bili u njihovom interesu, ali pošto smo u srcu Evrope, oni jednostavno ne mogu zaokružiti EU ako Zapadni Balkan nije dio toga. Mislim da upravo zbog toga i žele da se ovdje situacija stabilizuje",
kaže Duraković. 

Komesar Hahn je poručio da bi naredni korak trebao biti da se ovakvi događaji dešavaju u regionu češće. 

"EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regionu, kao i neke svoje interese da se promovira sudbina ovih zemalja u EU", rekao je evropski komesar. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se pored obaveza oko Samita uspio i u Istočnom Sarajevu sastati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Kako rekosmo, kao lider najodgovornije države za stanje u regiji, Vučić zaista treba da uloži najviše napora kako bi se stanje na ovom području popravilo i kako bi konačno krenuli u boljem smjeru. Analitičari kažu da on ima kapacitet za to, ali opet ne može sam. I drugi lideri se moraju usaglasiti i ponuditi svoj maksimalan napor. No, ono što zabrinjava je politika i lideri naše zemlje. Niti imamo sposobne, niti usaglašene političare kažu.  Tri strane i svaka na svoju ide. No, ako se sami ne potrudimo, neće nam ni EU pomoći, poručuju stranci.  


(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.