15.4.2017. 11:27
15
"Ako Željo pobijedi u ovom derbiju, svi igrači idu kod mene. Imaju gala uslugu par dana i spavanje"
Na stadionu Grbavica večeras se igra 110. vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva. Kao i uvijek, tako i ovaj susret izaziva adrenalin i naboj među navijačima oba kluba.

"Mali je već na treningu i u dresu. Svi smo spremni. Doduše, nema gladanja na Grbavici, ali lagano se večeras negdje gleda tekma i biće 0:2. Sinoć se taj razultat ukazao iznad Grbavice", kaže slikar Sulejman Haljevac Memo.

Atmosfera je posebno podgrijana dešavanjima oko ulaznica za gostujuće navijače kojih večeras neće biti na tribinama Grbavice. 

"Ubili su derbi time. Ubili su nešto zbog čega svi mi živimo. Kod mene žena navija za Želju pa je i njoj žao što nećemo gledati. Prvi me put stari odveo na Grbavicu da gledam derbi, imao sam šest godina. Zbog toga se živi. Mislim da je to bespotrebno, jer bi to MUP mogao iskontrolisati ako bi bilo huliganstva. Derbi se igra zbog nas a ne zbog tribina. Možda je ovako i bolje, pošto će sada veliki pritisak biti na igračima Želje. Ovi naši ako imalo vole Sarajevo treba da zapnu i sigurno je 0:2", poručuje Haljevac.

FK Željezničar je objavio da će navijači Sarajeva dobiti 1090 ulaznica za derbi, dok je klub s Koševa tražio 1500 ulaznica za svoje navijače. Nakon svega oglasili su se iz navijačke grupe 'Horde zla', te su poručili da će navijači FK Sarajevo bojkotovati utakmicu na Grbavici. 

"Ma neće to nešto sad mnogo promijeniti tok derbije. Derbi je veći od tih stinih svađa. Hoće napraviti gorak okus u ustima, jer jedina podjela u ovom gradu je bila između Sarajeva i Želje i trebamo biti svi tamo da podržimo svoje klubove. Politika inata ne bi trebala da bude prisutna. Politika inata je dovela ovu zemlju ovdje gdje je sada. Ne bi trebalo Sarajevo da uzvraća udarac",
kaže za Source tekstopisac Fahrudin Pecikoza. 

Da će ova situacija znatno narušiti čar derbija smatra i veliki dugogodišnji navijač Plavih ugostitelj Sejo Brajlović. No, Manijaci su spremni kaže.

"Inače ustajem u četiri zbog svog posla, a jutros sam ustao u tri sata, zbog te treme i jedva čekam utakmicu. Normalno da ćemo uzeti utakmicu, jer smo bolji, posebno na novom stadionu. Žao nam je što nema navijača Sarajeva, jer nije utakmica prava kad nema njih. Trebaju obje strane biti tu. Nije kriva raja iz kluba, policija tako nalaže. Atmosfera neće biti ona prva i zbog toga nam je žao"
, kaže Brajlović za Source.

Dva kluba u utakmicu ulaze sa željom da ostvare rezultat koji bi ih zadržao u borbi za naslov prvaka države. Obje strane, kad su u pitanju navijači, su uvjerene da će njihova ekipa biti ubjedljiva. Podržat će kažu  svoje timove, makar to bilo kući pored TV-a. Nije trabalo ovo sa ulaznicama da se desi, jer derbi ionako nije što je nekad bio i svake godine gubi pomalo na svom šarmu, kažu poznati.

"Nije derbi što je bio. U ovom vremenu je veliki plus na strani trenera Čale, koji stvarno srcem voli. Dok igrači Sarajeva u zadnje vrijeme nisu ti koji su  ovdje cijeli život, pa možda nisu osjetili to što svi mi u ovom gradu živimo. Nije to kao prije. Sjetite se da je znalo biti 40 hiljada ljudi Koševu. U zadnje vrijeme jeste pao derbi", navodi Haljevac za Source.

Brajlović kao vatreni navijač Želje ne misli poput Haljevca. 

"Nije derbi ništa izgubio, još je draži. Samo su mnogi ljubomorni zbog tribina koje se prave. Međutim kada i Sarajevo počne graditi, svi ćemo mi učestvovati isto kao što smo i za Želju učestvovali. Pomoći ćemo da se napravi i njima stadion, ništa se tu ne gubi. Ja ne mislim da je derbi izgubio svoju čar, jer opstaje godinama i opstat će, kao rijetko šta drugo",
kaže Brajlović. 

Fahrudin Pecikoza kaže da če pratiti utakmicu negdje uz televizor. Derbi je jedna od rijetko lijepih stvari koja ima kontinuitet u ovom gardu. 

"Nije to kako jedni kažu nasilje i ludovanje. Nikada se navijači nisu nešto brutalno potukli niti napravili toliku havariju. Uvijek je bilo dobre zajebancije na tu temu. Bez obzira ko pobijedi uvijek će biti dobre zezancije s rajom. Mi provociramo Željovce, a oni nas. To je duh ovog grada i živjet će sigurno zauvijek"
, navodi Pecikoza.

U prethodnih 109 odigranih derbija, Željezničar je ostvario jednu pobjedu više 32:31, dok je 46 utakmica završilo bez pobjednika. Na mnogim od ovih derbija bili su prisutni naši sagovornici, što dokazuje njihovu dugogodišnju vjernost omiljenom klubu. Kako navijači uvijek znaju kazati da ni pod kakvim uvjetima ne bi promijenili boju, tako  i naši poznati tvrde da ni za milion maraka ne bi promijenili boju.

"Ne mijenja se dres. Ne bih ni za milion. To se potroši, ovo se živi. Ja nisam čovjek koji mijenja dresove. Dok je dobre raje i punih tribina, bez ovakvih ekscesa kao sada i praznih tribina, navijaću za Sarajevo. Zar ne bi bilo bolje da je nas tri hiljade večeras tamo i njih deset, to bi obišlo Balkan cijeli, a ovako su samo sebi pritisak napravili i izgubit će utakmicu", tvrdi Memo.

 Ni Brajlović,  iako kaže da je teško pitanje, ne bi mijenjao dres tvrdi. 

"Ja sam još kao dijete počeo da navijam za Želju i ostaje Željo. Pratim svaku utakmicu. Ne propuštam ništa vezano za Plave. Jeste li vidjeli utakmicu bez mene. To se živi i voli. Ne bih ni za milion maraka mijenjao boju",
poručuje Brajlović.

Sarajevski ugostitelj je javnosti poznat po svojim potezima prema Želji. Više puta je na zanimljive načine pokazivao koliko mu je stalo do ovog tima. Plaćao je igračima za golove. Pitali smo ga šta ovaj put nudi igračima za pobjedu.

"Ako pobijede igrači Želje u ovom derbiju, obećavam im da svi idu kod mene na ranč koji imam Drini. Imaju slobodne dane da budu gosti kod mene sa gala uslugom i spavanjem. Slavko Petrović je čudo od čovjeka, gdje god je došao napravio je nešto dobro. Vjerujem da će biti 3:1 za Želju", kaže Brajlović. 

Nadmetanja na tribinama ovoga puta dakle neće biti, jer će Grbavica biti ispunjena uglavnom navijačima Željezničara.  Glavni sudac 110. sarajevskog derbija biti Admir Šehović iz Sarajeva, a utakmica se igra s početkom u 19:30 sati.

(Alen Avdić)

15
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.