9.5.2017. 17:53
3
Nogometašica poručila: Prebila sam je; Psiholog: Ovo treba najrigoroznije kazniti
U zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše, problemi se izgleda rješavaju šakama. I žene su odlučile svoje ciljeve ostvarivati nasiljem.

Užasne scene su zabilježene na utakmici koju su igrale nogometašice ŽNK Mladost iz Nević Polja i ŽNK Željezničar. U samom finišu utakmice nogometašica ŽNK Željezničar Silvija Sekačić fizički je nasrnula na članicu ŽNK Mladost Adnu Ljubanović te ju počela brutalno udarati pesnicama. 

"Nasilje je temeljni problem našeg društva. Tu se ne može posmatrati nasilje kao žensko i muško, niti tolerisati u bilo kojem obliku. Nasilje je problem u svakom segmentu i dobijamo nove oblike, te se pojavljuje kod novih grupa, kod kojih nije bilo karakterstično.  Mi i kada se pojavi nasilje, kao sada na sportskim terenima, na to i sportski savezi i šira javnost veoma blago reaguju. Često se to i popularizira. Što se tiče konkretnog slučaja, ovaj napad nogometašice, treba najrigoroznije kazniti. To treba sasjeći u temelju. Bez obzira odakle dolazi nasilje, te da li su u pitanju muškarci ili žene, to treba kazniti.  Što je najvažnije, ta kazna treba biti pravovremena, jer što se više odugovlači, ta kazna ima blaži efekat "
, kaže za Source psiholog Remzija Šetić. 

Tučnjavu je pokušao zaustaviti sudija Senad Dervić, a kada nije uspio, nasilje su prekinule ostale igračice i stručni štabovi. 

"Ne znam kakva su pravila nogometnog saveza, ali zašto sudije i okolica nisu regovali adekvatnije, zato što mi često ne znamo kako reagovati i šta uraditi u ovakvim situacijama. Niko ni sudije ne priprema na ovakve situacije. Mi često očekujemo da će neko drugi reagovati. Mediji i dalje prenose njene objave na Facebooku, to je indirektna popularizacija osobe koje je počinila nasilje. Savez treba da reaguje i kazni je. Jednom se mora to zaustaviti i pokazati drugima da se tako ne mogu ponašati. Neki oblici nasilja se tolerišu i kod naših sportaša na većim nivoima i publika to odobrava, te oni postaju popularniji u društvu", priča Šetić.

Fotografija na kojoj se vidi kako nogometašica udara drugu, obišla je cijeli svijet. No, niko još nije temeljno obrazložio šta slijedi i na koji način će biti kažnjena. Još strašnije od napada, je njeno ponašanje poslije utakmice, gdje je objavila fotografiju na kojoj piše 'Lagano crveni karton, ako ništa prebila sam je'. 



"Ova agresivnost kod djece vuče korjene iz djetinstva. Oni nasilje ispoljavaju na nedužnim osoba oko sebe u nedostatku ljubavi, pažnje, svega onog što tokom mladosti nisu imali. Ruše nam se svi životni osnovi, porodica, škola, fakultet. Mi živimo tako da nas ispunjava kada se još nekome događa zlo. Prepoznajemo samo tužne i ružne stvari. Ne bavimo se više poslom, obrazovanjem, ne težimo da smo najbolji. Težimo u kategoriju-nismo ni najgori. Dakle otupili smo na svakom polju. Sport je disciplina gdje vi idete da se praznite i vraćate se akumulirani lijepom i pozitivnom energijom. A sada vidimo samo bahatost, ružne riječi, podmetanje i tako dalje. Ako smo i u sportu zatajili, vrijeme da se pitamo gdje idemo kao društvo", kaže za Source psihologinja Jasmina Dizdarević. 

Da je nasilje preuzelo dominantnu ulogu u našim životima, i da su nerijetko žene učesnici istog, ne pokazuje to samo slučaj sa nogometnog terena. Prije pet mjeseci zabilježena je i  tuča djevojaka u dvorištu Mješovite srednje škole Živinice. Tuča se desila nakon nastave, a njoj prethodile ranije verbalne prepirke između djevojaka. I ono što je posebno zabrinjavanjuće, niko se nije uključio da zaustavi tuču. 

"Uzrok nečijeg ponašanja nikad nije samo jedan. Uvijek je tu više različitih faktora, od situacije u kojoj se našla osoba do neadekvatnog odgovora okoline na takvo ponašanje. Najčešće su osobe koje drastično ispoljavaju nasilje i ranije ga ispoljavale. Potrebno je pravovremeno reagovati. Uzroci se uvijek moraju tražiti na različitim mjestima. Mi vidimo samo fotografiju gdje neko nekoga udara, ali šta je prije toga slijedilo. Organi dakle trebaju dobro ispitati šta se desilo i sve učesnike snakcionisati", priča Šetić. 

I prije nekoliko godina je u tuzlanskom kraju zabilježena tuča učenica u Mješovitoj srednjoj školi u Tuzli. Tri djevojke su pretukle učenicu ove škole. 



"Razlog ponavljanja nasilja jeste i zbog toga što to nasilje nije adekvatno sankcionisano. No, vidite da na primjer čovjek pretuče ženu, zatim dobije mjeru zatvora, a onda opet ponovi. Dakle, ne boje se zakona, apsolutno mu je svejedno. O tome govorim, kada čovjek dođe u fazu da mu je potpuno svejedno. Koliko je ljudi sjelo da sa svojom djecom da popriča i kaže im kako nešto ne valja. Mi kažemo 'Udario te? Pa, vrati mu'. Nema 'Sine vrati mu', nego da se zapita čime je sazlužio da ga je taj neko udario. Šta je uradio. O tome se mora u školi, kući i  vrtiću razgovarati"
, poručuje Dizdarević na kraju. 

(Alen Avdić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.