17.5.2017. 13:30
25
Bivši policajac Jozo Anđić: Ja te dva puta upozorim, treći put te satarem k'o šaronja ogradu
Podijeljena su mišljenja o premlaćivanju uhapšenog u SBK. Zapravo nije premlaćen, dobio je jedan jači udarac nogom.

Šta se desilo? Objavljen je snimak koji pokazuje kako specijalac iz SBK udara vozača BMW-a kojeg je zbog vožnje u pijanom stanju prethodno priveo u policijsku stanicu. Razlog primjene sile od strane policijskog službenika je agresivnost u ponašanju privedenog. Alkoholizirani vozač je navodno uputio više psovki i prijetnji policajcima pokušavajući samovoljno napustiti policijske prostorije. 

Ovaj video izazvao je većim dijelom oduševljenje među građanima, jer se, kako kažu, konačno neko usudio da kriminalcima pokaže gdje im je mjesto. Batine su jedini način da se čovjek koji je od ranije poznat policiji skoro svih kantona i koji je privođen više puta zbog proizvodnje i prodaje droge, krađe skupocjenih vozila, teških krađa, iznude i lihvarstva, pucnjava, ugrožavanja sigurnosti i brojnih drugih krivičnih djela, adekvatno evidentira. 

Međutim, ima i onih koji su osudili ovakav vid ponašanja policajca, kazavši da je on prvi udario vezanog čovjeka, koji je bezopasan, neutralisan, tako da nema razloga da ga se tuče. 

"Zdravom politikom i zdravim razumijevanjem nasilniku treba odgovoriti silom. Ne može on širiti silu i kriminal, pa onda kada ga hapsim pruža otpor i treba još da me ubije. Ja sam tu da radim i štitim cijeli sistem do takvih. Ali kod nas je najveći problem država, kad se tu nešto promijeni biće bolje svima. Takve likove treba eliminirati skroz iz sistema života. Treba ih u zatvor smjestiti. On kada radi bilo koji prekršaj koji mu se stavlja na teret, on zato mora upotrijebiti sredstva prisile. Policajac da bi izvršio svoj posao, sa takvim licima on također mora upotrijebiti sredstva prisile. Sada su nama Evropa i svijet naturili to svoje nešto. Nismo mi istih mentalnih sklopova. Nek u Švedskoj uradi nešto tako kriminalac, pa će vidjeti kako će se provesti. Kod nas se sve ide linijom manjeg otpora. Ja sam za to da se upotrijebi sila srazmjerno pružanju otpora lica koje se hapsi",
kaže za Source bivši policajac Jozo Anđić. 

Jedni kažu da je specijalac đubre koje silu primjenjuje na licu koje se nije odupiralo, te se pitaju da li bi to neki podržavali da se dogodi njihovom djetetu. Drugi pak poručuju da ako bi njihovo dijete bilo takvo kao uhapšeni, neka ga odmah ubiju. Tako, dok traje rasprava među stanovnicima, da li je policajac trebao tako postupiti prema kriminalcu ili ne, gledajući dosadašnju praksu, policajac se sigurno pita hoće li ostati bez posla zato što je radio svoj posao. 

"Ja tom policajacu dajem potporu. Ne mislim da treba biti suspendovan. Kriminalac treba da zna, da će ako pruži otpor dobiti batine. Svaki treba da dobije batine dok se jednom ne nauče pameti da ne mogu napadati na policiju. To je oličje jedne države, neko ko je štiti. Došlo je takvo vrijeme da kriminalac može sve a policajac ne može vršiti svoju osnovnu zadaću. Agresija ide na agresiju, nije ga sigurno iz čista mira udario. Ja te dva puta upozorim, treći put  te satarem kao šaronja ogradu i više nikad nećeš uraditi to što si uradio. Nije ga sigurno udario bezrazložno. Sigurno je pružao otpor. Svo izvorište problema je u osobama koje se privode. Došlo je vrijeme da ti ne smiješ nikoga ni pozdraviti, jer će ti odmah je**** majku ili će te udariti. Ako ga pogledaš, on te pita šta ga gledaš",
navodi Anđić.

Uhapšeni Ivan Franjić je kazao da se te večeri sa suprugom i dvoje djece vraćao s jednog slavlja, te su ga zaustavili i tražili vozačku i saobraćajnu dozvolu.

Prilikom kontrole i alkotestiranja ustanovljeno je da je bio pijan, a izmjereno mu je 1,51 promila alkohola u krvi. U skladu s odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, prema kojim je za takvu količinu alkohola obavezno zadržavanje u policijskoj stanici do otrežnjenja, osoba je uhapšena i dovedena u prostorije policijske stanice Vitez.

"I ranije sam hapšen i ranije su me udarali policajci, ali nikada ih nisam prijavljivao jer sam bio kriv. No, ovaj put ništa nisam uradio. U stanici su me udarali jer sam rekao da želim nazvati advokata. Sve je snimao moj sin Kristijan", kazao je Franjić, koji je zbog ovog slučaju podnio prijavu Odjeljenju za Profesionalne standarde MUP-a SBK. 

Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK, kazao je da se vrši istraga na ovom slučaju. MUP SBK je policijska agencija koja prednjači u odnosu na sve ostale u našoj zemlji, kada je u pitanju poštivanje profesionalnih standarda. Prema njegovim riječima, trenutno je sa dužnosti suspendirano sedam policijskih službenika dok su dvojica dobila otkaz upravo iz sličnih razloga. 

"Taj kriminalac je biračka mašinerija nekoga iz političkog subjekta moći. On kada ne bude bio biračka struktura i kada ne budemo gledali ko je čiji, mi ćemo biti Švicarska. Kod nas trebaju kriminalci da siju smrt i strah na terenu, a policajci da šute, kao i tužiteljstvo i sudstvo. Država nam se temelji na kriminogenim radnjama, od politike pa nadalje. Oni su to i stvorili, da bi mogli sebe zaštiti kroz svoje radnje koje poduzimaju. Dok se narod jednom ne probudi nema ovdje nikome života. Mi smo imali strukovni kadar. Nisu nam dolazili bravari i tesari. Ljudi su imali policijske škole i fakultete. A sada primaju stranačke ljude. Ministar sigurnosti je sve svoje zaposolio. Kada se razbije ta politička strategija i kada se bude gledalo po struci i sposobnosti, tek onda će biti reda i u policiji. Tada ćemo imati uređen sistem i sve kako treba. Do tada ovom zemljom će da vlada kriminal", kaže na kraju Anđić.

(Alen Avdić)

25
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.