18.7.2017. 18:01
1
"Izgorjeli su pašnjaci, drva, kuće. Požarna linija je obuhvatila 30 kilometara i izgorjelo je sve"
Nakon što su se smirili požari u Portugalu, kao najstrašniji u posljednje vrijeme, plamen je obuhvatio druge dijelove svijeta.

Kada govorimo o daljem području, trenutno je vrlo najozbiljnija situacija u Kanadi, gdje je zbog požara evakuirano oko 40.000 ljudi. Kanadske vlasti uputile su vojne avione u provinciju Britanska Kolumbija, na zapadu Kanade, a Australija je poslala 50 vatrogasaca kako bi pomogli u gašenju vatre. Provincija Britanska Kolumbija ovog mjeseca proglasila je vanredno stanje po prvi put od 2013. Požari su izbili prije više od sedmicu dana, kada ih je prijavljeno 138, a u većini slučajeva izazvale su ih munje.

Kada je u pitanju regija, zastrašujući prizori su zabilježeni u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj regiji. Sinoć je snažna vatra obuhvatila prva splitska predgrađa. Planula je benzinska pumpa, splitsko gradsko groblje, a na kraju je vatra uhvatila i splitsko smetljište. Dalmacija se nadljudskim naporima borila sa požarima koji su u ponedjeljak buktili. Tek u kasnim večernjim satima zaustavljeno je širenje požara. Iz cijele Hrvatske vatrogasci su upućeni na područje Splita, kako bi se stanje skroz stabilizovalo. U požaru na splitskom području lakše je povrijeđeno 80 vatrogasaca i civila. Uglavnom se radilo o reakcijskom konjuktivitisu, prekomjernom udisanju dima i lakšim opeklinama ruku i nogu. Na požarištu se i dalje nalaze timovi liječnika, tehničara i vozača koji gasiteljima pružaju pomoć u slučaju da im ona zatreba. 



Alarmantna situacija je u Crnoj Gori. Požar na poluotoku Luštica stavljen je pod kontrolu,a vatra koja je izbila na brdu Obosniku, također u tivatskoj općini, spustila se prema Krašićima i došla u neposrednu blizinu velikog vikendaškog naselja, na svega 300 do 400 metara od kuća. Vatra bukti nepristupačnim terenom, dužinom od vrha brda Obosnik do morske linije i s tla ga je gotovo nemoguće ugasiti. Sve raspoložive snage su na terenu, a počeli su djelovati i protupožarni helikopteri MUP-a Crne Gore. Na tivatski aerodrom bi između 19 i 20 sati trebao da sleti specijalni protivpožarni avion iz Ukrajine koji ima kapacitet od osam tone vode, prenose "Vijesti". Predsjednik Republike Bugarske obavijestio je predsjednika Crne Gore o spremnosti Bugarske, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara. 

Požar nije zaobišao ni našu zemlju. Vatra je ovih dana ugrožavala najviše područje Ljubinja, gdje je, prema zadnjim informacijama, stanje stabilizovano i trenutno ne postoji velika opasnot. 

"Požar je pod kontrolom i današnji dan je jedan od najboljih od ovih pet dana kada je u pitanju vatrena stihija koja je obuhvatila ovo područje. Smatram da će ovaj požar večeras biti saniran, jer se trenutno na lokalitetu nalaze pripadnici Teritorijalne vatrogasna jedinice i pripadnici Oružanih sanaga BiH, a oko 18:30 počinje i da pomaže helikopter Oružanih snaga BiH. Izgorjeli su brojni pašnjaci, drva, kuće. Požarna linija je bila duga preko 30 kilometara i izgorjelo je preko tri hiljade hektara površine. Ovom prilikom bi se htio zahvaliti svima koji su nam pomogli u saniranju ovog požara. Ne mogu ih sve spomenuti, ali zaista smo zahvalni svima što su nama pomogli. Uglavnom sada opasnost ne postoji, nisu ugrožene ni kuće ni ljudi", kaže za Source Miodrag Ilić, komandir vatrogasne jedinice Ljubinje. 

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.