21.9.2017. 19:10
0
Evo kakvo će vrijeme biti narednih dana i šta nas čeka tokom jeseni i zime
Poslije jako toplog ljeta ljudi su poželjeli malo osvježenja, no hladan period koji nas je snašao ovih dana niko nije očekivao.

Međutim, kako meteorolozi prognoziraju, ne bismo trebali imati velikog razloga za brigu.

"U narednom danima vrijeme će se malo smiriti. Protekle dane je obilježila kiša, i to najviše na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, no ne treba još uvijek isključiti mogućnost kratkotrajnih pljuskova naročito krajem sedmice, kada bi po svemu sudeći moglo doći do još jedne destabilizacije vremenskih prilika, no u mnogo manjem obimu u odnosu na ovaj prethodni period, koji je obilježilo ispodprosječno vrijeme za ovo doba godine za nekih 2 do 4 stepena ispod prosječenih vrijednosti za mjesec septembar. Snijeg koji je pao na planinama je uobičajen. Nema nikakvih ekstrema po pitanju toga. Definitivno dolazi period kada one velike vrućine balansiraju sa trenutnim zahlađenjem tako da je ovo normalno. Slično je bilo i 2007. godine", kaže za Source meteorolog amater Nedim Sladić. 

Ostatak ovog mjeseca dakle biće u ovom kišnom tonu, no u daljem periodu pred nama je još  lijepih i ugodnih dana. 


(Nedim Sladić)

"Ono što se po prvim analizama može reći je da će oktobar biti topliji mjesec od prosjeka, padavinski nešto malo sušniji od prosjeka, ali ćemo defintivno imati miholjsko ljeto, dane kada temperature prelaze 20 stepeni. Ja to očekujem u drugoj dekadi mjeseca, iza 10 oktobra.  Definitivno do kraja ovog mjeseca ostaje prilično nestabilna vremanska slika. Uspostavljat će se niz od dva do tri dana sa suhim vremanom, ali temperature se uglavnom vraćaju u prosječne okvire"
, navodi Sladić.

Iz papuča u čizme, rekli bi. Još kada saznamo da je na planinama već pao snijeg, kaputi se polako vade iz ormara i spremaju za zimu, no ni ona neće biti posebno opasna.

"Zima ove godine bi trebala biti nešto toplija od prosjeka, ne bi trebalo biti onakvog polarnog udara kao što se desilo početkom januara 2017. godine. Ova zima će biti nešto umjerenija, sa povremenom izmjenom toplijih razdoblja i kraćih hladnijih perioda. Možemo očekivati sasvim jednu prosječnu zimu kakva je na našim prostorima i uobičajena", kaže na kraju Sladić.

(Alen Avdić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.