7.12.2017. 14:48
5
"Potpuno se slažem sa onim što je Izetbegović rekao, ali se stidim načina na koji je to izvedeno"
Jučer je u Beogradu, kako to srbijanski mediji navode, nastao skandal, jer je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović demantovao Dragana Čovića usred zajedničke konferencije za medije koja se održavala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je kazao da mu je Čović jasno poručio kako je stav Predsjedništva BiH da slijedi politiku Srbije u vezi s priznavanjem Kosova. 

Odmah nakon Čovićevog izlaganja, Izetbegović se obratio javnosti demantirajući Čovićeve navode i poručivši da će se stavovi BiH donositi u Sarajevu i da će ih donositi članovi Predsjedništva BiH, odnosno da se vanjska politika naše zemlje neće kreirati u Beogradu. 

Je li ovo što je Izetbegović uradio u Beogradu skandal, ili pak konačno jedan pametan potez s njegove strane, pitali smo Predraga Kojovića iz Naše stranke.

"Ja se u potpunosti slažem sa sadržajem onoga što je gospodin Izetbegović rekao, ali se i stidim zbog načina na koji je to izvedeno pred javnošću, jer smatram da je na neki način pokazalo da smo neozbiljni, da se ne možemo dogovoriti ni oko jednostavnih stvari, kao što je na primjer šta ćemo kao suverena država reći o nekom pitanju. Odgovornost nije isključivo na Izetbegoviću nego i na Čoviću, a o govoru tijela i lica Vučića ne bih govorio jer to ne smatram dostojnim odgovora", kaže Kojović za Source.ba. 

Na različite izjave članova Predsjedništva BiH Vučić se nasmijao dodavši kako "ovako izgleda sve".

"Čovića sam zamolio da to iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav članova Predsjedništva BiH. Moj stav je da se politika vodi u BiH, uzimajući u obzir i stavove susjeda",
rekao je Izetbegović. 

Šta je moglo presuditi tome da Izetbegović konačno se odupre i smogne hrabrosti, posebno na ovaj način i na tom području, nakon dugogodišnjeg podilaženja Čoviću, Ivaniću, Dodiku?

"Ja se ne bih u potpunosti složio s vašim opisom tog čina, ali cijenim vaše mišljenje. Elementarna je stvar da prije nego što izađete pred javnost dogovorite šta ćete reći, odnosno, šta je stav Predsjedništva BiH. Nažalost, naši članovi Predsjedništva su ovim pokazali da je važniji lični politički rejting nego da BiH predstavljaju na dostojanstven, civilizovan način", navodi Kojović.

Zašto je Čović tako postupio, ako mu je već prije sastanka Izetbegović naglasio da to može kazati samo kao lični stav. Je li vjerovao u to da Izebegović nema hrabrosti ovako nešto učiniti?

"Ne mogu se stavovi Predsjedništva BiH o tako važnim i osjetljivim pitanjima kao što je Kosovo dogovarati u hodu dok idete na press konferenciju. Po meni, oni su znali da će to biti na dnevnom redu i taj stav je morao biti  poznat i prije dolaska u Beograd, i jezički formulisan, na način koji je usaglašen kako to naš Ustav zahtijeva. Ali ako posmatrate i ovaj događaj u konktekstu dosadašnjih sličnih sukoba i istupa, onda je jasno da je njihov prioritet politički rejting u svojoj etničkoj grupi i predizborni rejting stranke, a tek onda interesi BiH i obaveza, ustavna obaveza da članovi Predsjedništva dostojanstveno,civilizovano i jednim glasom predstavljaju BiH i sve njene građane"
, kaže Kojović.

Ovakvu reakciju Izetbegovića podržao je Emir Suljagić iz Građanskog saveza, iako je sve vrijeme protiv politike Bakira Izetbegovića i stranke koju predstavlja.

"Smatram da je mjerodavna i potrebna bila intervencija Bakira Izetbegovića koju podržavam. Smatram da je važno da se svi koji se bave javnim životom u BiH drže principa odbrane suvereniteta i interesa BiH, posebno imajući u vidu da su Hrvatska i Srbija izuzetno negativno nastrojene prema interesima BiH kao države jednakopravnih građana. Moje mišljenje o Izetbegoviću me ne spriječava da stanem u njegovu odbranu kada ga napadaju što radi ono što mu je ustavna i patriotska obaveza a to je odbrana interesa države za koju su živote dale hiljade najboljih sinova i kćerki naše domovine. Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim, u ovom slučaju je postupio pravilno i nadam se da će nastaviti voditi politiku na način koji je pokazao jučer u Beogradu", kazao je Suljagić.

Bez obzira što je predizborna kampanja već počela i što se na svaki način naši politički lideri trude da osiguraju glasove, ovakav potez Izetbegovića dobija podršku. No, političari iz Srbije najstrašnije osuđuju ovakvo ponašanje.

"Izetbegović je pokazao, ne samo ljudsko nepoštovanje i nepristojnost, nego je još jednom potvrdio da je čovjek opasnih namjera iz čije politike može samo da se izrodi sukob",
rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da postupak bošnjačkog člana Predsedništva BiH nije u skladu sa unapređenjem odnosa Srbije i BiH.

"Možda je najbolji pokazatelj i najbolje govore o svemu razmenjeni pogledi Aleksandra Vučića i Dragana Čovića posle takve Bakirove provokacije, kao i osmijeh koji je pokazao da se sa prezirom odnose na ovakav jedan postupak"
, rekao je Dačić.

(Alen Avdić)


5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.