28.2.2018. 13:57
1
Evo šta podrazumijeva Matrica ponašanja za učenike: Koji oblici ponašanja će se zapisivati, kakve će sankcije biti i hoće li to stigmatizirati dijete
Burne su reakcije pojedinih roditelja na ideju da se u školama u KS uvede Matrica ponašanja.

Čak se i prijeti prijavom ombudsmanu za dječija prava zbog kršenja zakona, jer smatraju da su djecu uključili u pilot projekat bez dozvole roditelja.

Ministarstvo obrazovanja KS i Udruženje učitelja KS kažu da roditelji nemaju razloga da se brinu.
Navode kako cilj Matrice je pomoći ukoliko se uvidi i utvrdi da je djetetu pomoć potrebna. 

O ovoj temi nam je detaljnije govorila Aida Jerlagić, potpredsjenica Udruženja učitelja KS, te poručila da projekat nije uveden kako bi etiketirao dijete za dalju budućnost.

Kazala je kako nastavnici i učitelji neće raditi ništa što nije i do sada, a to je praćenje djece, njihovog razvoja i ponašanja, samo je razlika u tome  što će se u odnosu na ranije, promjene u ponašanju sada zapisivati.

Navodi kako je Matrica napravljena prvenstveno da bi se pomoglo djeci koja su odgojno zapuštena, kako bi se obratila pozornost na roditelje koji ne dolaze u školu.

Matrica je sredstvo kojim se prate poteškoće u učenju, poteškoće u odnosu s vršnjacima i nastavnicima, sposobnost nošenja s problemima i hiperaktivno ponašanje, a sve s ciljem pomaganja djetetu. Navodi se i da ove informacije neće biti javne, niti će biti traga o njima tokom daljeg školovanja, rada i života djeteta. 

Navodi se da Matrica ima 44 različite varijable, a do sada su obučena 23 pedagoga koja se raspoređena u 118 škola i obučavaju nastavnike. Na matrici je radilo 27 eksperata. 

Cijeli razgovor poslušajte u priloženom videu.

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.