29.3.2018. 12:33
0
'Za neke ne bih glasala ni pijana ni drogirana, jer su izblamirale kompletan ženski rod, uzduž i poprijeko'
Iako do izbora ima dosta vremena, stranke su već objavile imena kandidata za Predsjeništvo BiH. Zanimljivo je da ni ovog puta nema nijedne žene kandidatkinje za čelo države, barem za sada.

Sigurno je da se broj žena i muškaraca u bosanskohercegovačkoj politici godinama već ne može porediti. No, gledajući djelovanje onih koje su u zastupničkim klupama, pitanje je i trebaju li nam s obzirom da isto rade kao i kolege muškarci.

Političarke, one malo glasnije, kažu da su kolege muškarci šovinisti i poručuju da su podjednako sposobne kao i oni, samo im treba pružiti priliku.

One koje su dobile priliku da sjede u zastupničkim klupama, ne odstupaju ni u čemu od svojih kolege šovinista, barem tako kažu naše sagovornice. Ista politika, isto djelovanje, isti cilj. 

Koliko su žene zastupljene u politici i tamo gdje se upravlja, možda najbolje pokazuje podatak sa posljednjih lokalnih izbora u našoj zemlji, gdje je od 417 kandidata za načelnike, bilo samo 26 žena, od čega je samo njih šest dobilo priliku da obavljaju tu poziciju.  

Mali broj žena na listama i na vodećim političkim pozicijama, žene uglavnom obrazlažu nedostatkom podrške vrha stranke, kojim rukovode muškarci.

Priču o ženama u politici možete pogledati i poslušati u priloženom videu.

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Almir Biber

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.