12.7.2018. 14:23
7
Dječak u Mostaru skandirao "Nož, žica, Srebrenica": Ne bih osuđivao dijete. To su riječi roditelja
Nikad više nacionalizma i uvredljivog sadržaja, i to u vrijeme kada bi ga najmanje trebalo biti. Posebno jer je jul mjesec, mjesec koji govori o najstrašnijim zločinima počinjenim u našoj zemlji.

Međutim, političarima u RS-u nije bilo dovoljno što načelnik Srebrenice, dan prije obilježavanja genocida, minimizira isti svojim statusima na Facebooku, pa se oglasio i Rajko Vasić, član Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a. Naime, Vasić je na svom Twitteru zaprijetio novim genocidom. On je, uoči 23. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopa novih 35 žrtava, napisao sljedeće:

"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku"



S obzirom da dolazi iz Dodikovih odaja, čudno je da izaziva takve reakcije. No, koliko god navikli na gnusne izjave njegovog stranačkog šefa, Rajkanova je ipak vrlo opasna. 

"Ako čovjek tako govori, a član je Glavnog odbora jedne od najjačih političkih partija, onda on ima zeleno svjetlo te partije. Druga strana, je djelovanje pravne države. Naravno  da je izjava Rajka Vasića jedna suluda izjava, ima sulud predznak. Mislim da je ta izjava dio posla Tužiteljstva i pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine", kaže za Source profesor Slavo Kukić.

S obzirom da SNSD-ovci u svojim istupima često govore da ne prate medije iz Federacije BiH, onda smo sigurni da je Rajkanu podstrek za ovakvo budalast potez dao voditelj Milomir Marić, koji je u svoju emisiju pozvao ratne zločince da komentarišu Srebrenicu.

"S takvim emisijama i takvim tvrdnjama, Srbija i srbijanski mediji se ne mogu pozivati na novinarske slobode. Mislim da je logično očekivati ogradu institucija Srbije, u protivnom ne bude li toga, možete se zaključiti kako je Milomir Marić prozivod trenutne vlasti u Srbiji i kako Vučić funkcionira po principu dva lica. Jedan dan prodaje se kao Evropljanin, a drugi dan pokazuje svoje lice koje je pokazivao i prvom polovinom 90-tih. Ako se Vučić ne ogradi i ne osudi, onda je Marić njegov glas", navodi Kukić.

Dakle, donekle je i razumljivo da će oni koji su počinili genocid pokušavati na svaki način ga minimizirati i neprihvatati, ali kada to potpomažu i drugi, onda je jasna slika koliko je ova država zatrovana. Nisu Srbi jedini koji vrijeđaju žrtve i porodice stradalih. U Mostaru i Širokom Brijegu se slavilo uz povike 'Nož, žica, Srebrenica' na dan obilježavanja godišnjice genocida. 

Naime, Hrvatska je pobijedila Englesku na SP u Rusiji i plasirala se u finale. Slavilo se dugo u noć, a navijači su pjevali  "o mostovima i tzv. Herceg-Bosni", a jedan dječak skandirao je "Nož, žica, Srebrenica". Vrijeđanje žrtava genocida, samo nekoliko sati nakon što je u Potočarima obavljena dženaza.

 "Ja navijam za Hrvatsku i taj razultat je vrhunski, ali ono što je noćas zabilježeno u Širokom Brijegu i Mostaru je nažalost dio naše ružne stvarnosti, koja se može naći u svim dijelovima BiH. Ja ne bih osuđivao to dijete. Ono je samoinfiltrirano u jednu bh. priču. Ja sam siguran da ono ne zna ni šta je izgovorilo. Siguran sam da to nije pronašlo u udžbenicima, nego u kući. Ne treba osuđivati dijete, nego sredinu, komšiluk, kuću, porodicu, odgoj. To su riječi roditelja, dijete ih je samo izgovorilo", kaže Kukić.

(Alen Avdić)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.