8.10.2019. 16:34
1
Rijeka crvene boje i smrdi, krivi se lokalni moćnik
Nedavno smo pisali kako ekološka katastrofa vlada na rijeci Prači, no sada imamo najsvježiji dokaz.
Jučer ujutro Eso Sipović iz Udruženja ribara Toplik-Prača, zabilježio je stanje na Prači i proslijedio nam fotografije.

"U naselju Prača je jutros  u 08:00 sati fotografijom i video zapisom evidentiran eko incident. Rijeka Prača je ponovo potpuno crvene boje sa jako neugodnim smradom. Policijska stanica Prača je napravila službenu zabilješku koju ćemo sa zapisnikom i fotografijama dostaviti na sve relevantne institucije", rekao  je Eso Sipović za Source.

Stanovnici naselja Podgrab i Prača imali su više puta priliku da gledaju, kako su je nazvali„krvavu Praču“.

Rijeka Prača (61km) izvire na padinama planine Jahorine i značajna je lijeva pritoka rijeke Drine. Poznata je po HE u Mesićima koja postoji od 1950. godine, ali i HE „Dub“ izgrađenoj 2016. godine u blizini Rogatice. 

Već su se dogodila dva velika pomora ribe i štete su ozbiljne, a u posljednje vrijeme posebno plaši crvena boja rijeke. 

Za Source je nedavno govorio Eso Sipović iz Udruženja ribara Toplik-Prača, i kazao nam je da je zagađivač mesna industrija, čija se dva objekta nalaze neposredno uz obalu rijeke Prače. 
Cijeli razgovor koji smo realizovali nedavno možete poslušati OVDJE.

Fotografije od jučer možete vidjeti ispod:







I prošle godine smo u ovom periodu pisali o rijeci Prači i dešavanjima na istoj, gdje nam je također Sipović ispričao detalje agonije kroz koju prolaze.

"Mi smo u više navrata pokušali da ostvarimo kontakt sa vlasnikom svinjogojilišta, ali je bilo nemoguće. Čak su nas stanovnci RS-a molili da izađemo zajedno, njima je još gore nego nama, i pisali smo peticiju. No, ni to nije pomoglo. Pokušali smo i blokadom lokalnog puta, ali nikakvog rezultata nije bilo. Morali smo tražili razumijevanje pravnim putem. Ali, nemamo nikakav konkretan trezultat na suzbijanju ovog problema", rekao j je tada Esad Sipović. 

Cijeli tekst o dešavanjima na rijeci Prači možete pročitati OVDJE.


(Alen Avdić)
 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.