18.8.2021. 16:55
0
Da li su u BiH mogući požari katastrofalnih razmjera i šta u slučaju da se desi takav scenario?!
Ove godine zabilježene su nevjerovatno visoke temperature na području Bosne i Hercegovine, na pojedinim mjestima zabilježeni su i višedecenijski rekordi. Iako je ljetni period poznat po visokim temperaturama to u BiH nije baš od značaja jer se ove godine odigralo nekoliko previsokih temperaturnih valova. Uslijedila je kiša, alis amo kratkog roka. Sliejdi novi toplotni val, kaže nam Sladić.

Visoke temperature pogodne su za razvijanje požarišta širom planete Zemlje, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina tu je nekoliko šumskih lokaliteta koji su svake godine pod vatrenom stihijom. Bosna i Hercegovina čak nema ni svoje vlastite kanadere, pomoću kojih se gase požari u šumskim predjelima.

Iz PVB KS-a poručuju da, kada bi i imali kanadere, jedno od najpristupačnijih mjesta Sarjevu, za dopunjavanje vode jesu Konjic i Jablanica. Što se tiče drugih lokaliteta, tu se precizira preusmjeravanje prema dobro navodnjenim rijekama i jezerima u Hercegovini.


Po pitanju mogućnosti velikih katastrofa i stvaranja uvjeta kakvi su nemogući za vatrogasce i civilnu zaštitu u BiH, upitali smo detaljnije komadanta PVB Kantona Sarajevo. Da li postoje ikakve mogućnosti za previsoke temperature i stvaranje požarišta na (ne)pristupačnim terenima, upitali smo meteorologa Nedima Sladića.


Za informaciju građanima, nabavka (samo) jednog kanadera državu bi koštala preko 30 000 eura, a u uslučaju iznajmljivanja 1 sat korištenja košta oko 15 000 KM. Svjedoci smo nekoliko ogromnih katastrofa kada vatrena stihija guta sve pred sobom i nije baš svejedno znati da nemamo adekvatnu opremu pa moramo komšijama uplatiti pozamašnu svotu novca da nam ustupe, recimo, kanader. O ljudstvu da i ne pričamo.


U video prilogu pogledajte šta su nam o temi mogućih požarnih katastrofa u BiH kazali Dževad Gibanica iz PVB KS-a i Nedim Sladić, meteorolog. U videu su korišteni inserti s Youtube-a (snimci kanadera).


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.