24.8.2021. 11:44
0
Ministar iz TK-a, Fedahija Ahmetović potpisao pripravnički staž sinu na račun ministarstva koje vodi?!
FOTO: Ilustracija
Krajem aprila na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona donesena je odluka kojom se naređuje aktuelnim članovima Vlade da za vrijeme trajanja svog mandata, radi potpunijeg ostvarenja načela nepristrasnosti i sprečavanja nepotizma, neće vršiti zapošljavanje bliskih srodnika u kantonalnim organima uprave i drugim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton.

Nedavno je Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona potpisao sa rukovodiocem Sektora za posredovanje zapošljavanja i aktivnu politiku zapošljavanja JU služba za zapošljavanje TK Miralemom Softićem Sporazum o realizaciji desetog programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa boraca i članova njihovih porodica. 

"Bruto sredstva po jednom pripravniku su oko 340 KM od toga će 250 KM dobiti pri pravnici dok će 90 KM biti uplaćeno kao doprinosi", izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović. Ono što je promaklo ministru Ahmetoviću, jeste da se na listi kandidata koji ispunjavaju uslove za obavljanje pripravničkog staža na račun ministarstva koje vodi našao i njegov sin Demir (Fedahije) Ahmetović pod rednim brojem 96.


Mjesec dana nakon diplomiranja na dislociranom odjeljenju u Malinama kod Živinica, a koje pripada Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku svježi pravnik dobio je priliku preko očevog ministarstva da pokaže svoje vještine. Istini za volju, a što pokazuje uvid u društvene mreže svježi pravnik je odavno u Vatrogasno – spasilačkoj jedinici Aerodroma Tuzla, a pripravnički staž biće formalna karta za ulaz i zapošljavanje u instituciju koju je osnovala Skupština Tuzlanskog kantona. 


Portal Source.ba došao je u posjed podataka koji svjedoče nedavnom brutallnom ponašanju ministrove porodice prema jednoj novinarki iz Tuzle. Ona je, prema našim saznanjima čak imala i policijsku zaštitu u tom kantonu, a sve zbog potencijalnih prijetnji i straha za vlastiti život. Strahovala je i za život svoje porodice. Njen identitet poznat je redakciji našeg portala. 


Da li se odluke Vlade Tuzlanskog kantona dosljedno poštuju ili ih samo donosi aktuelna Vlada radi populističkih poruka da se vidjeti iz navedenog. Diplomanti kojih je u ovome kantonu 4997 na evidenciji Službe za zapoošljavanje, godinama čekaju prvu priliku za zapošljavanje, pa makar i bez zasnivanja radnog odnosa. To pravilo ipak, ne važi za djecu ministara. Oni svoja mjesta imaju i prije diplomiranja.


(Amer Mujezinović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.