6.9.2021. 16:20
6
Da li je Turska uopće 'veliki prijatelj' BiH ili se samo zavaravamo - Šta kažu podaci iz FIPA-e BiH?
Mnogi u BiH državu Tursku veličaju i govore kako nam je Turska 'majka' i 'veliki prijatelj' (možda jeste emocionalno iz nekog razloga), ali s druge strane, nije to baš tako. Kada je priliv investicija u smjeru Turska-BiH u pitanju, nema turaka među prvih 10 mjesta na listi ulagača u našu zemlju.

Iako su podaci za 2019.godinu ukazivali na nastavak rasta izravnih inozemnih ulaganja i dostizanje rekordne vrijednosti za proteklih deset godina, konačni podaci su pokazali smanjenje u odnosu na 2018.godinu.

- Bosna i Hercegovina je u 2007. godini imala najveći registrirani priljev izravnih inozemnih ulaganja od 2.6 milijardi KM, zahvaljujući privatizaciji velikih državnih tvrtki. U 2008. godini priljev inozemnih ulaganja od 1.3 milijarde KM je bio zadovoljavajući, naročito jer je realiziran bez značajnije privatizacije i sa pozitivnom strukturom (ulaganje u proizvodni sektor i visoko sudjelovanje greenfield ulaganja) - navode podaci sa službenog sajta FIPA-e.  


Direktna inozemna ulaganja u 2019.godini iznose 699 milijuna KM i za 26.6% su manja u usporedbi sa 2018.godinom. Zahvaljujući dobroj reputaciji i dugoj industrijskoj tradiciji u BiH, najznačajniji iznos izravnih inozemnih ulaganja je registriran u sektor proizvodnje (35%). Značajan udio u okviru ukupnog priljeva ulaganja ima i bankarski sektor (25%).


FOTO: Ulaganja u BiH za 2020. godinu (Izvor; CBBiH)


Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini najviše investirale su Rusija (211 milijuna KM) i Hrvatska (117 milijuna KM). Iste zemlje su bile i najveći investitori u 2018. godini. Zemlje koje slijede su registrirale značajnija povećanja kapitala u 2019. godini (preko 20 milijuna KM): Velika Britanija (85), Austrija (61 milijun KM), Luksemburg (28), Saudijska Arabija (22) i Slovenija (20).


FOTO: Ulaganja u BiH za 2020. godinu (Izvor; CBBiH)



Kontaktirali smo Jamsinu Dževlan, portparolku FIPA-e BiH, te smo je upitali gdje se i nakojem mjestu nalazi tursko-bosansko prijateljstvo. 

Šta možemo zaključiti o prilivu novčanih i ostalih prihoda u BiH?! Na naš upit, gospodična Dževlan dala je komentar i o najznačajnijem ulagaču u BiH. Turska nažalost mnogih koji je glorifikuju, nije čak ni među prvih 10 mjesta.



(Amer Mujezinović)


6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.