27.12.2021. 11:35
0
HDZ BiH, SDA i SNSD su nacionalističke: Zavađaju narod, javna sredstva pretakaju u privatne džepove!
FOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO; Google
Nekadašnja kandidatkinja za članicu Savjeta za razvoj civilnog društva, žena koja je u Hrvatskoj bila u procesu sigurnosne provjere SOA-e, a prije nekoliko godina bila i aktivistica i članica B.a.b.a., kao i Centra za mirovne studije - danas je zastupnica Hrvatskog Sabora i govorila je za Source.ba o trenutnoj političkoj situaciji.

Ne povlači ručnu pri davanju komentara o onima koji vode društvo 'na dno provalije' i svakodnevno vodi borbu protiv nacionalistički obojenih politika na Balkanu. Kritikovala je nedavno rad stranaka u regiji, nije stala samo na straankama iz Hrvatske. Za BiH kazala je kako su stranački kadrovi previše okrenuti ka nacionalizmu i da to nije zdravo. Kritike je uputila prema BiH, na adrese HDZ BiH (Čović) - SDA (Izetbegović) -  SNSD (Dodik).


- Kritični smo (Zeleno-lijeva koalicija; op.a) prema postojećoj politici HDZ-a u Hrvatskoj i HDZ-a BiH jer se u osnovi temelji na istoj stvari: nacionalističkom sentimentu koji služi kao paravan njihovim elitama za pretakanje javnih sredstava u privatne džepove - navodi na početku razgovora za Source.ba portal Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijeve koalicije u Hrvatskom Saboru.



Sandra, kakav stav imate o 'nacionalistički' orjentiranim strankama i ima li ih, po Vašem mišljenju na prostoru Bosne i Hercegovine?

To nije samo politika HDZ-a BIH već i svih ostalih velikih stranaka: I SDA i Dodikova (SNSD; op.a). Oni funkcioniraju po sistemu spojenih posuda i jedan bez drugog i trećeg ne mogu jer samo održavanje dominacije nacionalizma ostavlja njihove stranke na vlasti. Jačanje oporbe ne odgovara ni Dodiku (SNSD) ni SDA - zato svaki puta kada dođe do jačanja alternativa zaoštrava se retorika i počinje se ubacivati rat u kalkulaciju.


Gdje su tu u čitavoj priči građani?

Pored svega toga niti građani koji se deklariraju kao jedan od  tri konstitutivna naroda kao ni svi ostali ne vide i ne mogu vidjeti pomake u kvaliteti života ili napretku svojih zajednica. 



Na kakvim temeljima se zasniva rad Zeleno-lijeve koalicije u Hrvatskom Saboru?

Mi smo kao saborski klub orijentirani prema politici izgradnje trajnog mira, a za to je potrebno puno više od pukog odsustva rata: potrebno je osigurati djelovanje pravne države i vladavine prava, osigurati stvarnu jednakost građana, jačati ekonomsku jednakost i smanjivati socijalne i ekonomske nejednakosti. 


Da li su u ovakvim okolnostima funkcionalne države moguće na Balkanu?!
Potrebno je osigurati svakom građaninu da može dostojanstveno živjeti od svog rada i nediskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Tek tada ćemo moći zaustaviti negativne demografske trendove koje imamo u velikoj većini zemalja Balkana i tek tada ćemo moći govoriti o funkcionalnim državama.


Izlazak na izbore veoma je bitna stavka za razvoj društva ...

Ako želimo kao društvo biti bolji moramo i drugačije birati na izborima, ali i tražiti da nismo samo politički objekti koji svake 4 godine izlaze na izbore, nego subjekti koji sukreiraju život na razini svojih zajednica. 



Naredni period za vaše političke poglede, za razvoj strategije ...

Nalazimo se u višestruko izazovnom periodu: osim covid pandemije i krize koju je izazvala, pred nama su i veliki izazovi zelene transformacije i osiguranja da oni ekonomski slabiji ne plate najveći ceh zelene transformacije. Ekonomska pravednost i jednakost po meni je ključna bitka koju moramo dobiti u narednom periodu.



Šta je cilj vašeg političkog razvoja u Hrvatskoj i u državama regije?

Cilj naše politike je voditi prijateljsku i suradničku politiku prema susjednim državama i zajednički raditi na ostvarenju ovih ciljeva; pri tome Hrvatska mora imati konstruktivnu i podržavajuću ulogu prema procesima u BiH koji trebaju voditi stvarnoj jednakosti svih građana, ali i osiguranju prava etničkih zajednica na opstanak, identitet i razvoj.


Politike pojedinih stranaka rade na razdvajanju naroda u nacionalne skupine?!

Korištenje državnog proračuna BiH za kažnjavanje ili nagrađivanje nekih općina po političkom ili etničkom ključu je štetna i promašena politika jer produbljuje osjećaj alijeniranosti spram države, a ključno je da  svi građani BiH doživljaju BiH kao svoju zemlju i da imaju osjećaj ravnopravnosti i perspektive.



Kritikovali ste javno poteze HDZ BiH?

Zato i kada govorimo o HDZ-u BiH govorimo i politici SDA koja je isto tako štetna i ukorijenjena u nacionalizmu i ideji o nadmoći jednih nad drugima, umjesto na stvaranju jednakih uvjeta za sve zajednice i sve građane BiH. 




(Amer Mujezinović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.