12.5.2022. 17:05
0
Izbori u BiH: Za koga građani (ne)žele glasati u oktobru?!
Na najfrekventnijim lokacijama u Sarajevu, zaustavili smo i upitali vas da nam jasno i glasno kažete za koga (ne)želite glasati na izborima zakazanim za 2. oktobar ove godine.

Bliži se datum koji će zapečatiti sudbinu glasača za naredne četiri godine.

Čović skoro svaki put pred održavanje najavljuje bojkot Izbornog procesa. Prema datim izjavama i komentarima Izetbegović ne vjeruje u uspješnost održavanja, a Dodik ima neku strategiju kojoj uveliko vjeruje.

Predsjednik CIK-a BIH Suad Arnautović rekao je da diskriminatorni politički sistem nije kompatibilan sa evropskom pravnom stečevinom.

"Želim istaći da u BiH samo CIK ima pravo provođenja izbora. Izdvajam samo najrelevantnije ovlasti CIK-a u odnosu na raspisivanje izbora", rekao je Arnautović u izjavi za medije.

"Po meni apsolutno nema nikakvih uvjeta da se izbori organiziraju, zbog neprovođenja presuda suda u Strasbourgu", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, prenosi Deutsche Welle.


"Nasilno oduzimanje prava narodu da bira svoju vlast moglo bi imati nesagledive političke i sigurnosne posljedice u BiH, jer se u tom slučaju otvaraju vrata za razne scenarije koji mogu voditi i do političkih protesta i nemira“, ističe Crnadak u izkavi za medije.


Političari iz SNSD-a Milorada Dodika u nekoliko navrata saopštili su da ukoliko ne dođe do izborne reforme upitno je održavanje izbora, piše to N1.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je šansa za bojkot izbora, mala. Da je skoro nikakva, ali da se Hrvati u ovom trenutku ne bi trebali provocirati, rekao je on nedavno.

Podnošenje kandidatskih listi počinje 22. juna i traje do 4. jula. Nakon provjera i ovjera, CIK će sve kandidatske liste objaviti do 18. avgusta.  Na ovaj datum će biti zaključen i Centralni birački spisak, saopćeno je.

Održavanje ovogodišnjih izbora građane će koštati oko 11,7 miliona KM.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.