25.5.2022. 11:10
0
Ratna agresija: Nikad ne zaboraviti tuzlansku Kapiju i ugašene živote!
Danas se na lokalitetu Slane Banje u Tuzli održava komemorativno obilježavanje 25. maja, mjesta poznatog kao tuzlanska Kapija. Polaganju vijenaca cvijeća i učenju Fatihe, te odavanju počasti prisusutvuje veliki broj delegacija.

Komemorativno obilježavanje 25. maja na ovom lokalitetu nastavljeno je danas oko 11 sati  na Kapiji. Završnica obilježavanja je večeras u 20:55 sati,  kada će se oglasiti sirene u vrijeme kada je ispaljena granata sa položaja Vojske RS-a. Nakon ekplozije te granate ugašena je mladost grada Tuzle.  


Novak Đukić, bivši časnik Vojske Republike Srpske uhapšen je u Banjoj Luci 2007. godine. U vrijeme masakra na Kapiji, Đukić bio je zapovjednik Taktičke grupe Ozren. Suđenje mu je započelo 11. marta 2008. godine. Đukić je proglašen krivim 2009.  i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Tačno prije 27 godina od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na planini Ozren, na ovom lokalitetu je teže ili lakše ranjeno preko stotinu osoba, a ubijeno ih je 71.

Maja 2020. godine Općina Tuzla otvorila je mali memorijalni muzej u blizini Kapije, u kojem je moguće prisjetiti se utvrđenih činjenica o masakru 25. maja 1995. godine i njegovih 71 žrtava, uključujući sve dokumente suđenja po pitanju ovog slučaja.


NOVINAR: Amer Mujezinović
VIDEO: (R)(C)  Source production

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.