20.12.2016. 14:47
0
''Htjeli smo krenuti, kada smo vidjeli kamion koji se probija kroz štandove i ruši ljude pred sobom. Vidjeli smo krv, ranjene ljude, sa slomljenim kostima, bilo ih je ispod štandova''
Nakon sinoćnjeg napada koji se desio na Božićnom sajmu u Berlinu uhapšen je jedan Pakistanac, koji je tražio azil u Njemačkoj. Pakistanac je uhapšen pod sumnjom da se sa kamionom od sedam tona zabio u Božićni market u centru Berlina i usmrtio 12, te teško ranio 48 osoba.

No, kako danas javlja njemačka policija - Uhapsili su pogrešnog čovjeka, a pravi počinioc se nalazi još na slobodi, naoružan je i lako je moguće da počini novi zločin.

Nakon nekog vremena od događaja, u kombiju je pronađena mrtva osoba, za koju se pretpostavlja da je vlasnik tog kamiona, a kako su javile tamošnje vlasti, radi se o Poljaku, za kojeg je utvrđeno da sigurno nije upravljao vozilom, koji pripada jednoj poljskoj kompaniji za isporuku.

Policija ovaj događaj upoređuje sa napadom u Nici u julu ove godine, kada je poginulo 86 ljudi, a vozač tog vozila je bio pripadnik ISIL-a, te su tada, kao i sada bile osnovane sumnje da se radi o terorističkom napadu. 

Forensic units inspect the scene of the crash in Berlin

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila sućut, ali i zabrinutost zbog tragičnog događaja.

''Za sada moramo pretpostaviti da se radi o terorističkom napadu. Znam da će za sviju nas biti jako, jako teško ako se na kraju ispostavi da je to uradila osoba koja je tražila azil i protekciju u Njemačkoj. Posebno teško će biti ljudima koji su svakodnevno na bilo kakve načine željeli pomoći migrantima, ali i onim ljudima koji zaista trebaju našu pomoć, zaštitu i koji se istinski trude kako bi se integrisali u naše društvo'', objasnila je Merkel, koja je na press konferenciju došla obučena u crno.

Članovi opozicije u Njemačkoj, upravo Angelu Merkel krive za ovo što se desilo, jer je njena, kako kažu, velikodušnost kada je u pitanju primanje migranata, dopustila da i teroristi uđu u državu.
No, ono što je zanimljivo je da se ovaj napad desio samo nekoliko sati nakon što je u Ankari ubijenruski ambasador, a policajac koji ga je ubio, kazao je kako se radi o osveti za umješanost Moskve u Halepu. Tada je uslijedilo upozorenje da postoji mogućnost da će pripadnici ISIL-a napasti neke od Božićnih sajmova u Evropi. No, to upozorenje niko nije shvatao ozbiljno.

Berlin

Teror nema granica

Svjedoci u Berlinu opisali su scene panike i užasa kada je kamion skrenuo u ulicu i naletio na prepuni božićni sajam u poznatoj berlinskoj shopping ulici Kurfürstendamm.

''Uživali smo u Božićnoj radosti, veselju, pili smo kuhano vino. Htjeli smo ustati i krenuti, kada smo čuli glasan prasak i sa naše desne strane vidjeli srušena svjetla i kamion koji se probija kroz štandove i ljude i ruši sve pred sobom'', kazala je turistkinja Emma Rushton.

''Samo smo željeli izaći što je prije moguće, željeli smo doći na sigurno mjesto. Kamion se kretao velikom brzinom i nije bilo znakova da će usporiti, definitivno nije izgledalo kao slučajna nesreća, jer se kretao prema samom centru sajma, gdje se točilo kuhano vino. Vidio sam krv, ranjene ljude, sa slomljenim kostima, bilo ih je ispod štandova, strašno''
, kazao je Mike Fox, koji je došao iz Birminghama, pored kojeg je kamion prošao tri metra.

''Osjećam se kao da teror više uopšte nema granica i da nigdje više nisam siguran. Došao sam iz uništenog mjesta, da bih sada svjedočio ovome. Imam osjećaj kao da me smrt prati svugdje. Nije mi lako.'' 

A rescue worker looks at destroyed market stalls near the truck's trailer.


Ovo nije prvi događaj i napad u Njemačkoj, za koji su odgovornost preuzele, ili istragom dokazano, da su krivci osobe obučene i pripadnici tzv. Islamske države. Optužbe njemačkih političara, koji tvrde da je Angela Merkel djelomično kriva za ovakvu situaciju u državi, možda ipak imaju smisla, s obzirom na to da u ''moru'' tih migranata, koji dolaze u Njemačku, zasigurno se morao ''provući'' neki pripadnik ISIL-a, koji nema dobre namjere.

Nakon ovog događaja, ali i ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, dužnosnici u Evropi preispituju i na više nivoe podižu mjere sigurnosti, te osiguranja za vrijeme praznika, jer kako ističu, zaista su prevelike mogućnosti da će se ovakvi napadi ponavljati, pogotovo na mjestima gdje se nalaze velike skupine ljudi. 

Novinar: Amila Alijagić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.