28.12.2016. 18:03
1
Njemu je tek 17, a već nas je toliko puta učinio ponosnim: Od djetinjstva sam disao za nacionalni dres
Evropsko košarkaško prvenstvo za juniore, Samsun, Turska. Šest utakmica, 121 poen - 20.2 po utakmici, 20 asistencija - 3.3 po utakmici, uz to još 14 skokova - 2.3 po utakmici. Ovo je učinak najboljeg strijelca tog prvenstva. Ovo je učinak najboljeg kadeta Evrope, vlasnika rekorda na SP-u u Španiji, igrača Cedevite, reprezentativca BiH. Džanan Musa.

Po samom završetku Evropskog prvenstva, bh. javnost je, kao i obično, bila podijeljena. Neki su bili zadovoljni osvojenim šestim mjestom, neki nisu, nekima je bilo apsolutno svejedno, ali su se trudili što više umanjiti zasluge i ono što su uradili momci od 18, ili manje godina. A uz to, naravno, potrebno je spomenuti da su na to prvenstvo otišli sa tek 10-ak dana odrađenih priprema i imali su jako malo vremena kako bi posložili igru, uigrali se i doveli sve to na neki visoki nivo. 

Image may contain: 3 people, text

Iako su izgubili dvije najbitnije utakmice, cijela ekipa, na čelu sa trenerom se složila da su poprilično zadovoljni onim što su tamo prikazali, osim možda utakmice protiv Španije, u kojoj nisu ispoštovali ono što su se dogovorili. 

Za naš portal govorio je Džanan Musa, te se kratko osvrnuo i iznio svoje mišljenje vezano za utakmice odigrane u turskom Samsunu.

''Nije bilo neke druge opcije za pripreme, jer se ovo prvenstvo tebalo igrati na ljeto i to bez nas koji smo igrali SP u Španiji. No, tada je otkazano zbog sigurnosne situacije. Nismo mi jedini, dosta ekipa se sakupilo samo nekoliko dana i otišlo na prvenstvo, izuzev nekih selekcija koje se okupljaju nekoliko puta godišnje. Kao što je selektor naglasio, nakon drugog dana tu više nije bilo ljepote, već se težilo samo da ostanemo zdravi. Tim je dao sve od sebe i u ovom trenutku, to je bio naš maksimum. Cijelo prvenstvo smo išli nekim težim putem, ali to je sada iza nas i okrećemo se svojim karijerama, ali i tome da pokušamo stvoriti tim za seniore u nekoj bliskoj budućnosti'', kazao je Musa, te kratko prokomentarisao utakmicu protiv Španije:

''Naravno da kada odigrate ispod vašeg nivoa, činjenica je da nešto ne štima i da nije kako treba. Prvenstveno nismo imali skok. To je ono što smo morali bolje odraditi i popraviti u igri, uz naravno činjenicu da smo imali jako loš šuterski dan'', objašanjava Musa za Source.

Image may contain: one or more people, people playing sport and basketball court

Iako možda zvuči kao floskula i moglo bi se reći za većinu sportaša, no Džanan Musa zaista živi košarku i u svakom trenutku je spreman da analizira sebe, svoju igru, kako u reprezentaciji, tako i u Cedeviti, za koju sada igra, te u kojoj prošle godine nije imao neku zavidnu minutažu. No, svaki put i svaki minut koji je proveo u igri, dokazao je da zaslužuje da više bude na terenu, što će, nada se, ove godine i biti tako.

''Ja sam i u Turskoj dok sam bio, gledao utakmice svoga tima i razmišljao o ekipi. Minutaža ovisi o nekoliko faktora, a jako je bitno da dosta radim na svim nedostacima, a uz to još i da popravljam one dobre stvari u svojoj igri. Sada ulazimo u drugi dio sezone i jako će biti bitno da budemo pravi, da tim pobjeđuje. A u svim tim konstalacijama siguran sam da imam veliko povjerenje svog trenera Mršića. Ja sam spreman da budem dio jedne dobre serije svog tima'', kaže nam Džanan, a o daljoj karijeri i možda NBA-u, kaže:

''O mojoj karijeri se brine moj menadžer Ražnatović i on iznosi sve opcije. Trenutno razmišljam samo o Cedeviti i fokusiran sam isključivo na ovu sezonu. Želim da jako radim i volim da puno treniram. Jedino mi je to u glavi - Dobre igre i jak trening'', ističe Musa.

Nakon te famozne utakmice protiv Španije, vjerovatno pod utjecajem emocija, kapiten ekipe Amar Gegić je rekao da su se neki igrači borili za svoja imena, a ne za dres. Nakon te izjave, kakav bismo mi narod bili da svi kolektivno nismo počeli analizirati njegovu izjavu i sami, prije i umjesto svih odlučivati šta je time htio reći i na koga je mislio. Većina se složila sa time da je Gegić u toj izjavi mislio na Džanana, i to je postao neki kolektivni stav Bosanaca, bez da su pitali Amara, Josipa, Džanana, Sanija, bilo koga. 

Mi smo pitali Džanana koje je njegovo mišljenje oko toga.

''Stvarno ja već dugo nisam aktivan na društvenim mrežama i uopšte nemam vremena za to, neko drugi to radi. Tako da nisam baš ni upoznat s tim da su zaključili da sam ja taj o kojem je Amar govorio. Znam samo da sam ja poznat kao neko ko je od djetinjstva disao za nacionalni dres. Odbio sam nekoliko reprezentacija i igranje za njih, samo da bih ostvario svoj san, a to je biti dio naše reprezentacije. Nikad mi ništa nije bilo bitno osim da imam tim, koji će misliti kao ja i koji neće imati rezerve prema domovini. Svako odgovara za svoje riječi, međutim ja sam siguran da se to nije odnosilo na mene.''
, rekao je Džanan, te dodao kako je dobio puno poruka podrške:

''Uostalom, nakon prvenstva sam dobio samo poruke podrške. A ova prvenstva služe isključivo da se obrati pažnja na igrače koji bi mogli biti dio seniorskog tima i kroz godine se pravi tim za seniorsku scenu - To je jedina svrha. Drago mi je da smo postali prepoznatljivi u svijetu košarke kao dobra omladinska košarkaška nacija''
, zaključio je Musa.

I baš kao što je rekao da će se truditi što više nametnuti treneru Mršiću, već jučer protiv Šibenika, Džanan je odigrao 30 minuta, a postigao je 12 poena, uz pet skokova i jednu asistenciju. 

Naporan rad i trening je najbolji recept za uspjeh, što ovaj 17-godišnjak već odavno dokazuje i pokazuje. Pa eto, ko zna, možda će nas za koju godinu i on, pored Teletovića i Nurkića, držati budnim noćima, čekajući njegove nastupe u NBA-u.

Novinar: Amila Alijagić

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.