9.7.2017. 21:03
12
Jedan na jedan igraj Ivane!
Iako smo svi već odavno to znali, ipak nas je jučer na neki način i to sasvim negativno iznenadila vijest da Ivan Lendrić napušta Željezničar. Odmah. Sad. Bez odigrane još jedne utakmice. No, to smo i znali, ali valjda smo se onako dječije nadali...

Kada je Ivan Lendrić došao na Grbavicu, rijetki su oni koji su zaista tada vjerovali u njega, što je uostalom i govorila cijena po kojoj je doveden u Dolinu ćupova – Sića, ništa. Ali naravno, dali smo mu priliku, kao i svim novim igračima, od kojih su se rijetki, u posljednjih nekoliko godina, pokazali kao pojačanja. Zato su samo dolazili, istrčali pomalo po Grbavici, a onda otišli 'kao da ih Bog nije ni dao'.

Iako mu je tek 26, Lendrić je obišao mnogo evropskih klubova, u kojim se baš i nije pokazao u najboljem svijetlu. Njegova karijera je krenula nizbrdo 2012. nakon prelaska u Zulte Waregem, no Belgijanci su ga brzo poslali nazad u Hrvatsku, gdje je igrao u Lokomotivi, tačnije odigrao samo šest utakmica, bez postignutog gola. Nakon toga je bio kratko u Austriji (Kapfenberg), Italiji (Sudtirol), Sloveniji (Celje), Moldaviji (Milsami Orhei), te Grčkoj (Kerkyra)... A onda je došao u Željezničar.

''Sa Željom sam se dogovorio u dvije minute. Jedva čekam obući dres najboljeg kluba u Bosni i Hercegovini. Velika čast i obaveza prema upravi, treneru i naravno navijačima. Ja sam uvjeren da ću im uzvratiti na ukazanom povjerenju'', izjavio je Splićanin po dolasku u najtrofejniji bh. klub.

'Splitska haubica' kako je dobio nadimak nedugo nakon dolaska na Grbavicu, zasigurno je upravi, igračima, navijačima i svim onim kojima je stalo do Želje, uzvratio na ukazanom povjerenju. Možda čak i više nego je iko mogao očekivati, jer nije prvi, a nažalost mišljenja sam da nije ni posljednji kojem je Željo spašavao karijeru.

Ivan Lendrić je bio najbolji strijelac lige sa 19 postignutih golova. Ivan Lendrić je postigao skoro pola golova od ukupnog broja datih golova Željezničara. Mnogi, ako ne i većina tih golova su bili za pobjedu. Ivan Lendrić je odlučivši produžiti ugovor u junu prošle godine, donio sada Želji 300.000 eura. Također, Ivan Lendrić je postigao dva pogotka u dvije utakmice Evropske lige protiv crnogorske Zete i praktično odveo Željezničar u drugo pretkolo. I to, da se ne zaboravi, nakon onih nemilih scena, kada su pojedini 'navijači' u posljednjoj utakmici mu zviždali i psovali majku ustašku.

Da li zaista i dalje postoji osoba koja voli Želju, da može zamjeriti nešto ovom momku?! Ako da, voljela bih da ga uporedi sa igračem koji je proglašen za najboljeg igrača Premijer lige, a uz to je bio i najveći miljenik navijača – Miroslav Stevanović.

Da se ne lažemo, i njemu je Željo dobro došao prilikom spašavanja karijere i vraćanja imena koje je ostalo zaboravljeno negdje u Sevilli. Istina, u mnogim utakmicama, bio je najbolji igrač na terenu, imali smo utisak kao da mu je jedinom, ili barem kao da je baš njemu najviše stalo da Željo pobijedi. Ipak, u posljednjih nekoliko utakmica, uprkos svoj njegovoj volji i borbenosti, neke konkretne stvari na terenu, kao što su asistencije u kojim je bio neprikosnoven, od njega su izostale. Ali eto valjda, ko bi mu mogao i zamjeriti nakon takve sezone.

Ipak, Miroslav Stevanović iako nije znao gdje će nastaviti karijeru – bio je siguran da to neće biti Željezničar, čiji uvjeti očito nisu bili zadovoljavajući – nije želio produžiti ugovor! Miroslav nije želio odigrati nijednu utakmicu u Evropi! Od Miroslava klub nije dobio niti jednu jedinu marku!

U posljednjih nekoliko godina, u moru promašenih igrača i transfera, ovo su možda dva najbolja i najuspješnija – Ivan Lendrić i Miroslav Stevanović. I ako se mene pita, to je jedina stvar koja ih povezuje, a u mnogočemu se razlikuju.

Miroslav tih, miran, povučen, radi, trenira, ne ističe se previše, ne zamjera se nikome, te kao takvog ga svi vole. S druge strane, Ivan ne baš tih, 'nemiran', pomalo umišljen, s razmišljanjem 'Ja sam taj', i njega kao takvog mnogi nisu voljeli, što su X puta mu i dali do znanja zviždanjem, ili čak i psovanjem znate već čega. A ni sa trenerom baš nije bio u najboljim odnosima, ali Petrović je mudro šutio, često možda i trpio, jer je znao šta mu znači imati Lendrića u timu. Znao je iskusni Petrović da ga na poziciji trenera može 'ostaviti samo Lendrić'.

Ako mene pitate, Ivan Lendrić je jedan od najboljih napadača u Premijer ligi u posljednje vrijeme, sa nevjerovatnim, i rijetko viđenim i kod puno boljih igrača, osjećajem za gol. Za relativno kratko vrijeme za Željezničar je uradio više od mnogih koji su se na Grbavici zadržali duže od njega. Rijetko ko se kao on skoro uvijek nalazio na pravom mjestu u pravom trenutku. A sada kad više nije tu, ostaje nam da se pitamo da li Željezničar može dovesti dostojnu zamjenu, ko će onako kao on biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i ko je sad onaj koji će Slavka Petrovića 'čuvati' na poziciji trenera?!

Ne znamo. Vrijeme će sve pokazati. A za sada najviše što možemo je reći:

Hvala ti za sve 'splitska haubice', sretno ti i... Jedan na jedan igraj Ivane!

(Amila Alijagić)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.