5.9.2017. 21:01
12
''Šta neko ima optuživati nekoga kome je fudbal život?! Nas boli, a njima je to usput. Da smo od početka gubili, rekao bih da sam kriv za poraz''
Ni nekoliko dana nakon utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, strasti se ne smiriju. Narod i dalje svakodnevno izražava svoje žaljenje, tugu, razočarenje zbog poraza protiv Kipra, mediji se i dalje bave analizom utakmica, te igrača

O utakmici protiv Kipra, stanju u reprezentaciji, ali i mnogim nagađanjima i analizama, koje ovih dana možemo vidjeti na internetu, za naš portal govorio je selektor fudbalske reprezentacije Mehmed Baždarević.

''Strasti i emocije se još nisu smirile, nakon ovakvih događaja to traje dugo, ali kroz vrijeme će se neke stvari posložiti, a za sada imamo već neke odgovore. Nekada se dese stvari za koje nema nikakvog objašnjenja, niti odgovora. I ne samo da mi nemamo odgovor, čak ni neke nauke ne mogu odgonetnuti. Da li je to neka apatija, nakon što smo vodili 2:0, pa se opuste igrači, vrlo je teško. Morali smo se boriti, dati se zadnja kap znoja, kap krvi, ali ništa sada, treba to što prije zaboraviti i razmišljati dalje. To je fudbal'', rekao je Baždarević za Source.

Porazi su sastavni dio kako sporta, tako i života. Da je samo poraz bio u pitanju, vjerujem da bismo se lakše pomirili s tim, lakše i prije bismo zaboravili poraz. No, ono što državljani BiH najviše zamjeraju reprezentativcima je nedostatak borbenosti. A šta selektor kaže na to?!

''Kad bih znao zašto nije bilo borbenosti, riješili bismo taj problem odmah, to morate pitati igrače. Jednostavno su osjećali neku nemoć. Međutim, ko nije to doživio, ne može ni objasniti, samo se desi i neobjašnjivo je, noge su drvene, pojavljuje se strah od pobjede. Igrači su mi rekli i ja im vjerujem da su im u jednom momentu noge bile teške, a to je sve samo psiha. Sve mogu oprostiti, ali teško i to kad se ne gine, ne ujeda, ne grize'', objašnjava selektor.

Mnogi su izrevoltirani utakmicom osuli paljbu po selektoru Baždareviću i kapitenu Edinu Džeki, te ih optužili kao najveće krivce. Ipak, fudbal je ekipni sport i za poraze kao što je ovaj, zaista nije logično optuživati samo jednu osobu, ma ko on bio.

''Ja sam pametan i iskusan, bavim se ovim poslom 35 godina. Zaista nije u redu optuživati jednog čovjeka kao što je Edin Džeko, također ni ja ne mogu biti glavni ili jedini krivac, ja nisam bio na terenu. Da je od prvog minuta rezultat bio u korist Kipra, ja bih rekao da sam jedini krivac za to, ali ovako ne. Osim toga, šta neko ima optuživati i pisati i tako puniti stranice i interenet?! Šta neko ima optuživati nekoga kome je fudbal život, njima to nije život, njima je to napisati dvije, tri rečenice, a mi znamo šta je to. To je naš život, nas boli, mi znamo samo koliko, a njima je napisati tri rečenice, samo usputno'', priča Baždarević.

Vedad Ibišević nije igrao protiv Gibraltara, a kakvi bismo mi Bosanci i Hercegovci bili da nismo pokušali naći odgovor na to pitanje, pa makar ga i morali izmisliti. Pa smo tako, ovih dana mogli pročitati da Ibišević nije igrao jer se zamjerio selektoru kada je rekao da narod ima pravo da ih pljuje, ili izjava kako Baždarević trenira strogoću na Vedadu.

''Sretan sam što poznajem tog divnog čovjeka, velikog fudbalera i sportistu. Sretan ću biti dok mogu da karijeru dijelim sa ljudima igračima kao što je on. A ti što pišu, samo neka pišu i neka onda oni samo to čitaju, ja to ne čitam'', poručim je selektor.

A kada je utakmica protiv Belgije, koja se igra u oktobru u pitanju, selektor ističe kako treba optimistično gledati prema naprijed i pronaći da iz te utakmice izađemo kao pobjednici.

''Radit ćemo, analizirati i moliti Boga da se vrate povrijeđeni igrači. Niko nije spomenuo kako je falio Spahić, Bešić, Đurić, Izet. To su sve važni igrači, koji daju energiju i borbenost koja fali kada njih nema. Sada idemo dalje, borimo se i gledamo naprijed optimistično. A šta će ljudi reći, ne tiče me se. Tiče me se samo kako naći pravi put da ta borbenost bude naša najveća snaga, jer imamo kvaliteta. Želim da poslije razočarenja donesemo veliku sreću našem narodu'', zaključio je Baždarević.

 

(Amila Alijagić)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.