16.9.2017. 15:03
7
Ti si samo jedna obična kukavica. Ubico Vedrana Puljića do kraja života mira nemao!
Osam. Osam dana. Osam godina.

Osam dana je policiji bilo dovoljno da pronađe bjegunca Amela Sejfovića. S druge strane, ni za osam godina ne mogu (čitaj: ne žele) uhvatiti puno većeg zločinca i nečovjeka od pomenutog Sejfovića. 

Osam godina, a kako sada stvari stoje, i idućih 88, ubica Vedrana Puljića će hodati slobodno, kao ja, ti i svi mi koje ovaj gnusan zločin toliko boli. Ako ništa, iskreno se nadam i od srca mu želim da do kraja života nema nijednu mirnu noć. Želim mu da se Vedranov lik uz njega budi, liježe, obavlja svakodnevne aktivnosti. Da nema mira, kao što ga nikad neće imati Vedranova porodica, Vedranovi prijatelji, čitava država, koja pati za ovim mladim životom.

Tog 4. oktobra 2009., svi smo znali da će ta utakmica između Širokog Brijega i Sarajeva biti utakmica visokog rizika, no bilo je puno gore od toga. Sat vremena prije početka susreta došlo je do sukoba među navijačima. Svi koji su svjedočili tom događaju, upoređivali su ga sa ratnim periodom. Zbrka, metež, tutanj, a onda je tamošnja policija odlučila 'riješiti na svoj način' - počeli su pucati po Hordama zla, kao rezultat toga bilo je šest ranjenih navijača i mrtvo tijelo Vedrana Puljića.

Nakon što se sve završilo, počela je još veća drama, u nekoliko činova, a svaki je bio tužniji od onog prethodnog. Obavijestili su javnost da je ''Oliver Knezović uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo, te pokušaj ubistva još šest osoba''. Osumnjičenom je trebala samo jedna noć da, kako kažu, pobjegne iz pritvora PU Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade. Zaista? Tako lako se bježi iz zatvora, samo jednim skokom?! Knezović je otišao u Hrvatsku, jer mu je njegovo dvojno državljanstvo to dozvoljavalo. 

Znao je on, a znali smo i svi mi, da ćemo jednog dana, bilo je samo pitanje vremena, imati ovakav ishod. 

Jučer, 15.9.2017., nekoliko dana pred godišnjicu Vedranove smrti, glavni osumnjičeni Oliver Knezović, oslobođen je optužbi. Kako neočekivano, zar ne?!

Do promjene optužnice došlo je nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i očitovanja njegovih kolega iz BiH Bruna Franjića i Alije Kotarevića, a i iskaza svjedoka koji su naveli kako su policajci također pucali po njima. 

Vještaci su se složili da je apsolutno nemoguće utvrditi s kojim su oružjem od 43 izuzeta policijska pištolja pogođeni oštećenici. Istovjetni su i zaključci da je zrno kojim je pogođen Puljić moglo biti ispaljeno s mjesta gdje je stao optuženi, ali i iz pravca gdje je stajao policajac Mladen Jurić.

Maštruko je u svom nalazu naveo da hitac koji je pogodio Puljića u glavu najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj je stajao optuženi, nego vjerovatnije s pozicije parkirališta benzinske pumpe. Vještak je naveo da nije dobio aservate nego samo sudski spis pa nije mogao provjeriti je li hitac koji je usmrtio Puljića ispaljen iz pištolja koji je oduzet jednom od policajaca.

Vedranov brat Igor, na svom profilu je komentarisao ovu promjenu optužnice, te oslobađanje Olivera Knezovića:

''Vedrana ubio nisi ali momke jesi ranio i trebao bi odgovarati za to, sramota je da o ovome oštećene strane saznaju iz novina!'', napisao je.

Na snimku se jasno vidi policajac koji je ispalio hitac, koji je usmrtio Vedrana, njegovo ime se zna, njega poznaju. Ali šta imamo od toga?! Šta možemo učiniti kada ga štiti neko mnogo jači od nas, kada im je u cilju da ovako ostane i idućih 88 godina. Šta učiniti i očekivati od države, koja uporno brani, štiti, da ne kažem veliča kriminalce i ubice?!

Vedrana više nema. Njegov hladnokrvni ubica se slobodno šeta, bez trunka grižnje savjesti, koja bi ga natjerala da se preda, da i sada ispadne muško za koje se smatrao kad je ugasio nedužan mladi život. Ubico, ti si samo jedna obična kukavica, bez hrabrosti, ponosa, muškosti, m***. Ti si niko i ništa, jadniče!

Nadam se i od srca ti želim da te Vedranov lik prati u stopu, da ti mira ne da do kraja života. Ubico!

(Amila Alijagić)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.