11.10.2017. 20:42
6
Do nekih novih kvalifikacija: Otkako su došli bili su nervozni. Igrači su znali šta će se desiti i nisu željeli biti dio toga
Nismo uspjeli opet. Drugi put zaredom se nismo plasirali na prvenstvo. No, imam osjećaj da se veća lavina komentara nije digla nikada prije. I sasvim opravdano...

Šanse za Rusiju, na samom početku su zaista izgledale dobre, a i realne za očekivati. Doduše, šanse za baraž, jer nismo mogli očekivati da ćemo dobiti Belgiju. Ali da ćemo izgubiti od Kipra, i to nakon što smo vodili 2:0, pa ni u najgoroj noćnoj mori, nismo mogli to zamisliti.

Toliko je već bilo analiza ovih sad već gotovih kvalifikacija, da se više ništa novo tu nema reći. Ako se želi analizirati učinak naše reprezentacije, a sve u cilju daljnjeg poboljšanja, dovoljno je reći Kipar. Dovoljno je detaljno proučiti utakmicu protiv Kipra i shvatiti šta se tamo desilo.

Možda će razne smjene i promjene donijeti nešto dobro, a možda nam je potrebno ipak nešto dugoročnije. Kao npr. da se stvori neki smislen sistem, neke nove ideje, neka nova bolja organizacija svega. Možda da srušimo cijelu kuću, pa da je počnemo graditi od temelja, sa prethodno dobro utvrđenim svim planovima gradnje. Možda, možda...

U koga se upiru prsti i ko će sljedeći na užarenu stolicu?!

Jasno je da smo ovih dana razočarani, ljuti, bijesni, da želimo upirati prst u one koje smatramo glavnim i navjećim krivcima. A najviše prstiju upereno je u selektora Mehmeda Baždarevića. Jedni će reći s razlogom, drugi pak nemaju to mišljenje. Ako mene pitate, istina je negdje između.

Kada su brojke u pitanju, Meša je na 25 utakmica bio za kormilom našeg nacionalnog tima, a zabilježio je 15 pobjeda, četiri remija i šest poraza. Ruku na srce, statistika zaista nije na baš zavidnom nivou. Tu treba spomenuti da je osvojio Kirin kup, pobijedivši Dansku i Japan, a na tom turniru igrali su igrači koji su u ovom kvalifikacijskom ciklusu vrlo rijetko, ili nikako nisu dobijali šansu.

Nakon sinoćnje utakmice protiv Estonije, koju smo savladali sa 2:1, a pri tom nismo pokazali visok nivo igre, Mehmedu Baždareviću je istekao ugovor, jer je on važio do kraja ''Rusije''. Da smo se plasirali barem u baraž, njegov ugovor bi još uvijek bio važeći. A na pitanje da li sebe vidi i u budućnosti kao selektora, popularni Meša je imao, za mnoge iznenađujući odgovor:

''Ja imam toliko energije i toliko sam sretan što sam ovo radio, a bit ću još sretniji ako budem nastavio da ovo radim. Ipak, to su stvari koje su danas nebitne, a bitno je da mi nastojimo da bude bolje u bh. nogometu"

No, kako sada stvari stoje, na njegovu žalost, to se vrlo vjerovatno neće ostvariti.

Mehmed Baždarević nije ostvario ono što se od njega zahtijevalo, u dvije prilike koliko je imao, nije nas uspio odvesti na veliko prvenstvo, pa je stoga nekako i logičan slijed događaja da napusti tu poziciju. No, zaista nema potrebe da ga se naziva neznalicom, upućuju mu se ružne riječi, jer iako sada nije uspio, Mehmed Baždarević se godinama bavi ovim poslom i definitivno nije niti neznalica tolika, kako ga se predstavlja, niti je glupan, kojem možete upućivati i pripisivati ružne nadimke. Ono, što bih također željela dodati je da bi Mehmed Baždarević negdje drugo, u nekim drugim uvjetima i potpuno drugačijem okruženju i ambijentu, mnoge stvari uradio drugačije. No, u zemlji sa najvećim brojem fudbalskih stručnjaka, to je poprilično nemoguće.

Jučer i danas počela su se spominjati imena potencijalnih budućih selektora naše reprezentacije.

Trenutno, prema nekim saznanjima, najveće šanse da zasjedne na tu poziciju zasad imaju Amar Osim, te Radomir Antić, pored njih, uvijek aktuelno ime je i Duško Bajević, koji po prirodi nije pretjerano nametljiva osoba, pa mu je to kod našeg Saveza vjeratno i minus, a  od ovih navedenih, definitivno ima najimpresivniji CV. Konačno ime Mešinog nasljednjika bi se trebalo saznati do Nove godine, a kako to obično biva, u narednim danima će se definitivno pojavljivati i neka nova imena.

BHF vs SAVEZ

Sredinom prvog poluvremena utakmice protiv Estonije, navijači fudbalske reprezentacije BiH popularni Fanaticosi napravili su veliku bakljadu na tribinama, pa je utakmica prekinuta na sedam, osam minuta, a po završetku poluvremena, navijači su izašli sa stadiona. Naš Savez će zbog tog ispada morati iskeširati novac, kojeg i ovako nema, s obzirom na to da nismo ostvarili plasman u daljnje takmičenje, te ostali uskraćeni za taj iznos.

Ovakvo nešto je manje – više bilo očekivano, jer je već odavno poznato da nešto ne štima na relaciji BH Fanaticos – Fudbalski savez. Koliko god se Fanaticosi željeli svetiti Savezu, jer smatraju da već odavno ne obavljaju svoj posao kako dolikuje, možda ovo ipak nije baš najbolje rješenje, jer pored novčanih kazni koje će stići na adresu Saveza, definitivno ovo u svijetu ostavlja dosta ružnu sliku o nama, kao reprezentaciji, kao državi, kao društvu, kao ljudima.

Nakon susreta predsjednik saveza  Estonije rekao je kako pojedini igrači naše reprezentacije nisu željeli igrati sinoćnji meč.

''Otkako su stigli na stadion, bilo je jasno da su nervozni. Oni su znali šta će se desiti, ili su mogli pretpostaviti. To je razlog zašto neki od glavnih igrača nisu počeli utakmicu, jer nisu željeli biti dio nereda. Očito je da navijači imaju nešto protiv Saveza i ekipe.''

Kako smo već navikli, nažalost opet moramo reći: Ostaju nam neke iduće kvalifikacije i šanse da se plasiramo u društvo najboljih. I to je u redu, lako ćemo se pomiriti s tim, ako bi nam neko mogao onako od srca i sa stopostotnom sigurnošću reći i obećati da će zaista, ali zaista biti bolje. Možda nemamo kvalitet, kakav mislimo da imamo, a možda i nismo baš toliko loši, kao što nam sada izgleda. I sve je zasad na možda, možda...

Do nekih boljih vremena i novih kvalifikacija možda počnemo graditi novu kuću... od temelja...

 

(Amila Alijagić)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.