24.10.2017. 12:16
0
Stiže novo zahlađenje: Nagle izmjene toplih i hladnih razdoblja, moguć i snijeg
Posljednjih dana vrijeme u našoj zemlji je dosta hladnije, pa možemo reći da nam je konačno stigla prava, kišna, tmurna jesen.

No, šta nas očekuje u idućem periodu, kakvo vrijeme i vremeneske prilike možemo očekivati, za naš portal kazao je metereolog amater Nedim Sladić.

''Već u toku današnjeg dana, vrijeme će se postepeno stabilizirati, dakle prvo u Krajini, a onda očekujemo i razvedravanje do kraja dana i u centralnim i istočnim dijelovima zemlje. Definitivno prestaje kiša padati i pred nama su topliji dani, a oni će naročito biti izraženi u četvrtak i petak, kada će osjetno zatopliti, uz slabu do umjerenu južinu, koja će nagovijestiti i novo zahlađenje, već krajem vikenda. To bi opet obilježilo pad temperatura i slične vremenske prilike kao i sada, no padavine ne bi trebale biti nešto naročito izražene i jake, uglavnom bi se radilo o količini padavina između 10 i 30 litara u većem dijelu naše zemlje. Naravno, na planinama bi se opet mogla javiti i pojava snijega'', objasnio je Sladić za Source portal.

Dakle, do kraja ovog mjeseca, iako će biti nekoliko toplih dana i bez padavina, ipak nas očekuje pravo jesensko vrijeme, a kada je u pitanju novembar, Sladić ističe kako će se nastaviti isto vrijeme kao i ovih dana, no promjene možemo očekivati u drugom dijelu 11. mjeseca.

''Ono što očekujemo od novembra jeste da bi po ovom izgledu prvi dio novembra trebao biti malo hladniji, te se može  očekivati više dana sa pojavom padavina, i to ponajprije kiše, no iza 7. novembra., nije isključena ni mogućnost snijega u nižim predjelima. Ali već drugu polovinu mjeseca bi trebalo obilježiti prosječno do normalno toplo vrijeme, kada opet nisu isključine južine i ciklonalne aktivnosti. Sve u svemu, mjesec bi mogao biti dosta promjenjiv sa naglim izmjenama toplih i hladnih razdoblja''
, kaže Sladić.

Sudeći prema ovim vremenskim prognozama, vjerujemo da bismo se već sada trebali početi pripremati za zimu. Iako je još relativno rano za govoriti o tačnim vremenskim prognozama za zimski period, ipak postoje neki parametri koji bi nam već sada mogli otprilike pokazati šta nas očekuje ove zime.

''Na osnovu prijašnjih događaja u sklopu klimatskog fenomena koji se zove La Nina - ona je definitivno dominantna sada, a početkom januara će postati još dominantnija. Ipak, ona inače nema veliki utjecaj na Evropu, veći utjecaj ima naravno na SAD, ali generalno gledano, godine La Nine obilježile su normalne zime, dakle prosječne, do tek malo hladnije od prosjeka''
, objašnjava Sladić, te dodaje:

''Možemo očekivati jednu sasvim prosječnu zimu, i po količini padavina, ali i po pitanju temperatura, ali također očekujem i da bude više dana sa pojavom snijega, i to ponajprije u prvoj polovini zime'', zaključuje Nedim Sladić svoje predviđanje za naredni period.

Sve što možemo sada je izvući svoju zimsku odjeću i kapute i biti apsolutno spremni na sve vremenske prilike koje nam dolaze.

(Amila Alijagić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.