7.12.2017. 13:52
3
''Džigere se prave duhovno siromašnim ljudima. Moja muzika nije za njih, Ferrari ne proizvodi Jugu''
''FMJAM je oh my God – sam je sebi svojstven, čekamo pred kraj da kupimo trofej. Svaki stih mi je navika – tik. Refleks, 'đe će k'o sestre m', flow me odvede u ekstrem'', samo je dio pjesme od Kontre i Frenkieja, koja su objavili nedavno

Tim povodom, ali i povodom izlaska novog albuma krajem decembra, razgovarali smo sa Kontrom. Javnosti manje poznat kao Zlatan Hajlovac pričao nam je o trenutnoj rap sceni, FMJAM – u, bitnosti rapa u njegovom životu, ali i o planovima za budućnost.

''S obzirom na to da dolazim iz perioda kad je bilo previše repera, a premalo publike, meni je super što su ostali samo oni najuporniji. Što se tiče 'pravih' i 'krivih' repera, ja to ne gledam tako, već to posmatram iz ugla kulture – ko doprinosi, a ko ne. Iskreno se trudim doprinijeti muzičkoj sceni BiH i nadam se da to uspješno radim'', započinje Kontra razgovor za Source.

U muzici u BiH nekada je bilo možda više repera, no s obzirom na to da živimo u svijetu kada sve postaje komercijalizovano, mnogi od njih su 'izašli' iz svijeta rapa, te se okrenuli muzici i pjesmama koje bi im možda donijele neku veću zaradu. Ipak, i dalje postoje oni dosljednji, koji su ostali vjerni svom stilu i načinu života. Kontra je jedan od njih.

''Ne postoji suma za koju bih snimio, kako mnogi kažu ''komercijalnu'' pjesmu, zato što je sve to kratkog daha, a ako ne želiš da to kratko traje, moraš kontinuirano praviti takve pjesme. Nazovimo to džigerom, pravim imenom. Džigere ne traju dugo, jeftine su, i moraš ih konstantno praviti duhovno siromašnim ljudima. Moja muzika nije za tu klijantelu. To bi bilo kao da Ferrari proizvodi Jugu'', objašnjava nam Kontra.

Za razliku od većine muzičkih žanrova, rap je zaista stil života i zbog toga dosta utječe na razvoj ličnosti. A ako uz to imate i porodicu kakva je FMJAM, životni put izgleda mnogo ljepši, a oni teški  trenuci su lakši za prebroditi.

 Slikovni rezultat za frenkie kontra

''Nemoguće je baviti se nečim većinu svog života, a da to ne utječe na tvoju ličnost. Rap mi je pomogao da ne poludim u ovom suludom društvu. Što se FMJAM –a tiče, ta priča postoji već 18 godina, a kako stvari stoje neće prestajati ubrzo. Svakih nekoliko godina se još neko pridruži od mlađih, što je osnova tog opstanka. Mislim da je FMJAM znatno doprinio mojoj karijeri, zbog silnog iskusta koje su mi proslijedili ljudi kao što su Edo Maajka, Frenkie i DJ Soul. Što se tiče stila i pravca, to je oduvijek bilo moje individualno, ali smatram da svi utječemo jedni na druge kada su te dvije stvari u pitanju, barem u nekoj mjeri'', kaže Kontra, koji je potom osvrnuo i na uvjete kakve je on imao kada se počinjao baviti muzikom, a kakve sada imaju mladi ljudi, koji odluče kroz život boriti se muzikom:

''Ne bih rekao da je danas lakše uspjeti, samo su drugačije okolnosti. Onda se postavlja pitanje šta smatraš uspjehom – nastupi, popularnost, novac? Meni je uspjeh uvijek bilo zadovoljstvo sobom, da si sretan i ostvaren. Čim to imaš, ovo ostalo ide samo od sebe'', rekao je.

Oni koji su upoznati sa rap muzikom, nebrojeno puta su primijeti kako reperi u svojim tekstovima kritikuju mnoge stvari, od stanja u državi, političara, društva. Nekada takve stvari samim pjevačima mogu donijeti određene neprijatnosti, no također oni muzikom nastoje utjecati, te promijeniti dešavanja oko nas.

''Pozitivne promjene moraju doći iz svih sfera društva, pa tako i iz kulture. Ne umanjujem važnost kulture u tom segmentu. Ono što mislim da je važno istaći kada je u pitanju moja muzika, a i album 'Egzil' koji dolazi – muzika ne mora uvijek davati odgovore. Nekad je dovoljno da samo pokrene raspravu. Mi nismo doktori koji imaju tačan lijek za bolest. Često se od muzičara previše traži u tom smislu. Opšte je poznato da živimo u društvu gdje su privilegovane ulizice i 'hipnotisana gomila', što bi rekao Cane iz Partibrejkersa. Njima kad dirneš u, njima, neupitnu političku istinu počnu histerisati i rikati kao neke divlje životinje. Dalje od tog rikanja, srećom, nisam doživio'', priča Kontra.

Slikovni rezultat za frenkie kontra

Album 'Egzil' izlazi polovinom ovog mjeseca, a Kontru smo pitali da nam otkrije neke detalje o tome šta nam on i Frenkie spremaju.

''Album će pored CD izdanja biti i u izdanju ploče (vinila) i to me jako raduje, jedva čekam da ga čujem na gramofonu. Mogu vam otkriti da ćemo sarajevsku promociju održati u The Brew Pubu 21. decembra. Tu noć ćemo potpisivati CD – ove i vinile i družiti se sa fanovima i prijateljima''.

A što se tiče planova za budućnost:

''Obzirom da je album trenutni fokus i ostat će narednih godinu dana minimalno, planiramo dobru turneju za promovisanje novih pjesama. Samim tim se pojačao interes za suradnju na više polja, pa je puno posla, ali se ne žalimo. Imamo dosta intenzivan decembar, čeka nas promocija albuma u Tuzli 15. decembra, a dan poslije toga punoljetstvo FMJAM – a, koje će biti ludnica'', rekao je za kraj Kontra.

 

(Amila Alijagić)

 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.