1.2.2018. 13:25
5
''Nemoguće je zaboraviti braću, koja su bila bespomoćna. Rahmet ti duši Alija, nismo tada dovoljno pomogli tebi i tvojoj državi''
Turska državna televizija TRT1 počela je sa emitovanjem serije ''Alija'', koja govori o životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH.

Priča u seriji obuhvata period od rođenja Alije Izetbegovića, mladosti i njegove ljubavi sa suprugom Halidom, pa do smrti 2003. Serija ima šest epizoda, koje traju po 90 minuta, a snimana je u Sarajevu, Mostaru, Blagaju, Konjicu, Tarčinu, Počitelju i još nekoliko mjesta u BiH.

S obzirom na odnose između Turske i Bosne i Hercegovine, ali i oduševljenost Turaka Alijom Izetbegovićem, sigurno je da će ta serija biti praćena. A tome svjedoče i komentari na društvenim mrežama, gdje Turci komentarišu kako prvu epizodu, tako i cijelu ideju serije, a to možete pronaći pod hashtagom #alijadizisi.

''Nisam još pogledao, ali vidio sam trailer i izgleda kao nešto zaista dobro. Naravno, tema je jako posebna, jer naš narod voli takve priče'', kaže za Source jedan student iz Turske.

''Tek je izašla epizoda, pa nisam još stigao pogledati, ali serija o ''Mudrom kralju'', zasigurno je nešto zaista pozitivno. Ja i svi ljudi iz moje okoline jako volimo Aliju i Bošnjake'', govori nam drugi student.

Djevojka iz BiH koja studira u Turskoj, po samom dolasku u tu zemlju – iako je bila upoznata s nekim činjenicama i onim šta je očekuje tamo – bila je iznenađena koliko Turci znaju zapravo o nama i našoj historiji.

TRT 1 Alija dizisi oyuncuları kimlerdir? Oyuncu kadrosu ve konusu

''Kada je serija u pitanju, koliko sam upoznata, državna televizija TRT1 nema običaj u svoj program uvrštavati serije, tako da im ova predstavlja zaista nešto bitno. Nešto malo nevjerovatno, no dosta stvari o nama i Aliji nisam znala dok nisam došla u Tursku. Mnogi od njih su pročitali njegove knjige, upoznati su s njegovim likom i djelom'', govori nam ona.

Kako nam objašnjava, zanimljiva činjenica koju treba naglasiti je to da Aliju Izetbegovića u Turskoj nazivaju ''Bilge kralı’’, što bi u prevodu značilo ‘’Mudri kralj’’, ‘’Kralj znanja’’

Ipak, pored svog oduševljenja serijom i prvim predsjednikom Predsjedništva BiH, postoje i neke negativne reakcije na seriju, a neki od njih kažu kako je to čista propaganda, ali s obzirom na to da stalno gledaju američku, mogu se pomiriti i sa činjenicom da gledaju i muslimansku, kako su je nazvali.

''Serija koja će nas naježiti i natjerati nam suze na oči. Čak i 15 godina nakon njegove smrti, postoje serije koje raspravljaju o životu ''Mudrog kralja''. Nemoguće je zaboraviti našu braću i sestre koji su bili bespomoćni i u tim godinama prognani iz svojih kuća. Nisam gledao seriju, ali imam dovoljno godina da se sjećam. Rahmet ti duši Alija, nismo dovoljno pomogli tebi i tvojoj državi kada je to bilo potrebno'', piše u jednom od komentara na turskom forumu, pod hashtagom #aliya.

Što se tiče gledanosti prve epizode, provjerili smo je na stranici https://www.canlitv.com/rating/?tur=tum&tarih=2018-01-30. Podaci nam govore da je TRT1 i serija ''Alija'', bila tek 45. najgledanija tu noć, a gledalo ju je 2,79 posto stanovništva. Što znači da je od ukupnog broja stanovnika Turske – otprilike 80 miliona – seriju Alija gledalo nešto više od dva miliona.

Da li je oduševljenost koja je predstavljena, zaista toliko velika, procijenite sami.

 

(Amila Alijagić)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.