27.3.2018. 15:33
6
''Nabijali su mi glavu na koljeno, pravili selfieje, držali kalašnjikov uperen u stomak. Vodali su me po ulicama Prištine, a onda strpali u podrum''
Pripadnici interventne jedinice policije Kosova u ponedjeljak popodne, nešto iza 17:30 priveli su Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Oni su, naime, upali u salu Mitrovačkog dvora, uhapsili Đurića, a tokom te akcije sa kosovskom policijom sukobili su se i okupljeni građani. U toku intervencije policija je ispalila suzavac i bacila šok – bombe na građane okupljenje ispred dvora, a kako tvrde neki koji su prisustvovali, čuli su se i pucnji, lomljava stakla i neki uzvici na albanskom jeziku, dok je suzavac  bačen također i  i u sali dvora.


Nakon hapšenja, on je prebačen u Prištinu, gdje je dao izjavu pred sudijom za prekršaje, te je tako donesena odluka o deportaciji . Oko 19:25, Đurić je u pratnji pet blindiranih vozila Rosu i specijalne jedinice za obezbjeđenje visokorizičnih osoba krenuo ka Merdarama, gdje su ga predali srpskim vlastima.

Naime, kako je rekao Besim Hoti, zamjenik komandanta Kosovske policije, trojici funkcionera iz Srbije je zabranjen ulazak, a među njima se nalazio i Đurić.

''Taj zadatak su dobile interventne jedinice za region Sever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova'', kazao je Hoti.

Ipak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, baš kao što je i planirano.

Đurić tvrdi da su on i Selaković došli u Mitrovicu da sa Srbima sa Kosova i Metohije razgovaraju o budućnosti južne pokrajine i poručio da bez njih nema rješenja za Kosovo i Metohiju.

''Došli smo kao što smo obećali i dogovorili prije nekoliko dana. Došli smo da vam prenesemo poruku da Kosovo i Metohoija i sjever Kosova i Metohije nikada neće biti dio samoproglašenog Kosova, ili velike Albanije'', rekao je Đurić.

Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povrijeđen u pokušaju da se odupre privođenju. Medicinski je zbrinut u bolnici u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, a zadobio je povrede u trenutku kada su specijalci kosovske policije Rosu nasilno ušli u salu u kojoj je započeo okrugli sto o unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Kako navode mediji, Jović je dobio udarac u kičmeni stub, a jedno vrijeme nije osjećao desnu nogu, no nakon ukazivanja liječničke pomoći, njegovo zdravstveno stanje se stabiliziralo, te je na lični zahtjev pušten iz bolnice.

Pored toga, u bolnici je zbrinuto još nekoliko mladića koji su zatačenu na ulazu kada je u mitrovački Dvor upala Rosu jedinica. Oni su zadobili povrede u predjelu slabina, no svi su van životne opasnosti, jer se radilo o lakšim tjelesnim povredama. Kasnije su prenesene riječi doktora, koji je istakao da je tokom jučerašnje akcije povrijeđeno ukupno 32 osobe.

Marko Đurić: To je sramota!

Đurić se nakon svega obratio javnosti, kazavši kako je ponosan na srpski narod, koji se, kako kaže, odbranio gandijevskim metodama.

''To za mene nisu policajci, to je razularena teroristička banda. Poslali su ih na goloruke i nenaoružane ljude. To je sramota i njih i onih koji su šutili i tako se saglasili'', rekao je Đurić, koji tvrdi da je ''notorna laž'' da kosovske vlasti nisu obaviještene o njegovom dolasku:

''Pokušavali su da me ponize, nabijali su mi glavu na koljeno, pravili selfije sa mnom, sve vrijeme su mi držali kalašnjikov uperen u stomak, a jedan mi je prijetio i nožem. Onda su me izveli iz tog transportera, vodali me po ulicama Prištine i na kraju stavili u podrum.''

Rakić: Srpska lista više neće šutiti. Istupamo iz kosovske vlade!

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kazao je kako će Srpska lista izaći iz vlade Kosova, te je citirao predsjednika Vučića, koji je rekao kako neće dozvoliti nikakvu novu Oluju ili novi Bljesak.

"Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija i nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali, i mi ćemo se ujediniti i ostat ćemo dolje i branit ćemo svoje domove. I nikakva policija, ROSU ili Euleks neće nas otjerati sa tih prostora.", izjavio je Rakić, koji je ljudima na Kosovu i Metohiji poručio da imaju podršku Vlade Srbije.

Također, uputio je poruku Srbima koje Albanci pozivaju da budu dio kosovske vojske.

''Nemojte da budemo jedni drugima vukovi, nemojte biti vukovi našoj djeci. Naći ćemo neki način ako je vaša materijalna situacija loša, da ne bismo došli u situaciju da udari brat na brata'', rekao je Rakić. 

(Amila Alijagić)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.