10.12.2018. 22:20
0
Vođa lovaca na pedofile: Neki već nakon nekoliko rečenica traže gole fotografije djeteta!
U posljednje vrijeme vidjeli smo nekoliko slučajeva gdje maloljetnici upadaju u kandže seksualnih manijaka, koji sve češće ordiniraju na internetu, putem društvenih mreža.

Ipak, kako bi se stalo tome u kraj, nedavno je u Srbiji osnovana neprofitna organizacija ''Stop pedofiliji SP'', koji su odlučni u namjeri da raskrinkaju pedofile, te ih proslijede nadležnim institucijama. 

Za naš portal govorio je jedan od vođa lovaca na pedofile i idejnih tvoraca organizacije, gospodin Nikolić, koji nam je kazao otkud ideja za pokretanjem ove organizacije, kako zapravo funkcionišu, kako raskrinkavaju predatore, te šta poslije rade s njima.

''Ekipa broji oko desetak ljudi i još niz saradnika iz raznih oblasti. Ima nas raznih nacionalnosti, vjeroispovijesti i svi smo ujedinjeni oko ideje preventivnog djelovanja na ovom, za naše prostore, novom problemu. Sam početak, nas koji smo organizovali sve ovo, bio je shvatanje da veliki broj predatora vrebaju djecu, a zatim i činjenica da se u regionu desilo više silovanja i ubistava djece. To je bio okidač da lov počne i da grabljivci postanu plijen. Inače, svakog minuta na mrežama vreba oko 750.000 predatora na globalnom nivou'', počinje Nikolić razgovor za naš portal.

Zanimalo nas je na koji način tačno ova organizacija funkcioniše, te koji je princip razotkrivanja predatora na društvenim mrežama.

''Naša organizacija posjeduje više diverzija djevojčica, tj. lažnih profila djece. Ti profili plutaju po internetu, nisu u nikakvim posebnim grupama ili bilo šta slično. Predatori se uvijek javljaju prvi, prvi šalju zahtjeve za prijateljstvo i započinju komunikaciju, iako je jasno naznačeno godište djece na profilima diverzija. Postoji više diverzija koje su aktivne 24 sata i iza njih je čitav tim ljudi'', kaže Nikolić. 

Dalje nam objašnjava kako predatori zapravo djeluju, kako se ponašaju, te na koji način pokušavaju pridobiti pažnju i kako teče taj razgovor između 'predatora' i 'plijena'. A sve u cilju kako bi i ostali mogli uočiti takvu osobu, ukoliko nekim slučajem dođu u kontakt s njima.

''Većina predatora u početku glume simpatične i dobroćudne osobe. Pitaju dijete odakle je, s kim živi, itd. Zatim postepeno prelaze na druge teme. Pokušavaju da zadobiju povjerenje i naravno kontrolu. Nakon toga kreću pitanja koja se vrte oko seksa, ali sve izokola. Ovakvi razgovori mogu trajati i po 15 - 20 dana, jer predatori to rade postepeno i vrlo dobro znaju šta hoće, a to je seks sa djetetom i ništa drugo. Postoje i oni koji su direktni i poslije nekoliko rečenica traže gole fotografije djeteta, a odmah djetetu šalju sliku svog spolnog organa. Bilo je i slučajeva gdje prijete i ucjenjuju djecu - takve situacije se odmah prijavljuju nadležnima i zahtjevaju posebne procedure''.

Kako ističe Nikolić, dosad je otkriveno više stotina predatora na društvenim mrežama, a nas je zanimalo - šta nakon što je raskrinkan, te da li oni budu odmah procesuirani i kakva je saradnja sa policijom u regiji.

''Kada se predator javi diverziji, napominjemo više puta godište, međutim oni ne reaguju već nastavljaju sa pisanjem. Rezon je da potvrde da im ne smeta što dijete ima 12, 13 godina i da su spremni da imaju seks sa djetetom uzrasta osnovne škole. Što se policije tiče, njihov pristup je zdravorazumski i korektan. Neformalna saradnja postoji sa MUP-ovima cijelog regiona od Makedonije do Slovenije. Nadležni imaju uvid u naše prepiske. I naravno, ne objavljujemo sve predatore, već samo 20%. Što se tiče procesuiranja, ona su česta i zavise od slučaja do slučaja, ali preventivno djelovanje i buđenje svijesti kod građana o ovoj pošasti je od izuzetnog značaja. Napominjemo da je rad policije i nadležnih tužilaštava na zadovoljavajućem nivou'', kazao nam je Nikolić.

A neki od najgori slučajeva s kojim su se susretali...

''Najgori su oni gdje predatori danima vrbuju žrtvu, glumeći finoću, a zatim vrše pritisak da se dijete s njima vidi uživo. Da dođu po njega, da ga odvedu svojoj kući, da prespava kod njih. To su slučajevi posebni sami po sebi i alarm za uzbunu prve kategorije. Odmah se obavještavaju nadležni, a onda se prati dalji tok razgovora i poduzimaju posebne procedure, jer je opasnost neposredna i realna po dijete'', objašnjava Nikolić.

Nakon što predator bude uhvaćen i njegova prepiska objavljena, mnogi slično reaguju, i to izjavama kako su im profili hakovani, čime se, kako kaže Nikolić još više ukopavaju, jer digitalna forenzika sve otkriva. 

Pored svega, ni članovi ove organizacije nisu pošteđeni raznoraznih prijetnji, koje stižu sa svih strana.

''Prijetnje su konstantne, od psovki do prijetnji ubistvima. Obično ide ustaljena floskula da će nas pronaći, međutim mi znamo ko su oni, a oni za nas ne. Trebaju se dobro zapitati da li bi im se svidjelo ono što bi pronašli, a mislimo da ne bi. Posebno je zabrinjavajuće što postoje organizovane grupe koje rade protiv nas. Pitanje je kome to mi smetamo, čak toliko da se organizuju u grupe?!'', govori Nikolić za kraj.

Facebook grupa organizacije - Stop Pedofili SP.

 
(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.