20.2.2019. 17:47
0
Da li će Dodik ''odbiti da se rukuje'' i sa novim ambasadorom SAD-a: Cormack nije bila svjesna kakav je problem Dodik
Prije nekoliko dana Eric George Nelson zvanično je postao novi ambsador SAD-a u Bosni i Hercegovini. On je došao na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa iz avgusta 2018. Senat je njegovo imenovanje potvrdio 2. januara 2019.

Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u State Departmentu u rangu ministra-savjetnika (Minister - Counselor) sa 35 godina diplomatske karijere.

Javnu službu je započeo kao volonter u Mirovnom korpusu u Liberiji (Zapadna Afrika). Diplomirao je na Univerzitetu Rice a magistrirao na Univerzitetu Teksas u gradu Austin.

Dobitnik je 13 nagrada za službu, uključujući i nagrade za tehnologiju, inovacije te međureligijski dijalog. Tečno govori Španski, Njemački i Italijanski.

Služio je u Kostariki, Pakistanu, Italiji, Meksiku, Dominikasnkoj Republici te u konzulatima SAD u Frankfurtu i Minhenu.

Za naš portal govorila je politička analitičarka Ivana Marić, koja nam je rekla kakvi izazovi čekaju novog ambsadora, koliko će njegov posao biti teži u odnosu na njegovu prethodnicu.

''Uloga ambasadora velikih sila u BiH je dosta zahtjevan posao, međutim, ovaj put je to dodatno otežano time što je član Predsjedništva Milorad Dodik na crnoj listi SAD-a. Ali ambasador mora razgovarati s njim, dakle ne može ga zaobići, niti Dodika, niti njegovu stranku, a u suštini ne bi trebao imati suradnju s njim zbog toga što se i on i čak Nikola Špirić nalaze na crnoj listi SAD-a. Drugi problem koji je onako očit su različiti stavovi po pitanju NATO, MAP-a BiH, jer Dodik je jasno protiv toga i zalaže se da BiH ne postane član NATO i ne poduzima nikakve dalje korake po tom pitanju. A jedan od prioriteta ambasadora, što je najavio i u jednom od prvih obraćanja, jesu euroatlanske integracije, te da će pojačano i intenzivno raditi na tome. Dakle, već postoje neke naznake problema, nesuglasice, pa ćemo vidjeti kako će se izboriti s tim. Posebno kada vidimo situaciju kakve je odnose imala bivša ambasadorica u BiH. Imali smo neke jako nekulturne i nediplomatske situacije, recimo kada je Dodik odbio da se rukuje s njom, također tu je bilo i dosta teških riječi od Dodika. Tako da će ambasador morati da pazi kakvu poziciju će zauzeti prema Dodiku i da li će dozvoliti da se prema njemu tako ponaša'', objašnjava nam Ivana.

Pored toga, Ivana nam ističe da je novi ambasador Nelson vrlo vjerovatno upoznat sa Miloradom Dodikom, njegovim stavovima, te da će pronaći pravi način kako da se postavi.

''On je upoznat o Dodiku, za razliku od Cormack koja u tom periodu nije bila svjesna kakav se to problem nazire u Dodiku, međutim on je postao problem broj jedan za BiH i sigurno je jedan veliki dio pripreme ambasadora bio posvećen upravo tome. Ne samo o Dodiku kao kontroverznoj ličnosti, nekome ko kao član Predsjedništva često govori protiv države u čijem Predsjedništvu sjedi, nego i zbog činjenice da radi u Ambasadi koja takvu osobu ima na crnoj listi. Tako da vjerujem da se dobro pripremio, i to ne samo da ima svoj stav o Dodiku, već da ima i neku strategiju kako komunicirati s njim'', kaže Ivana.

Za razliku od prethodnih godina, interes Rusije, ali i nekih drugih velikih sila u Bosni i Hercegovini, znatno je povećan, što bi vrlo vjerovatno novom ambasadoru Nelsonu zapravo moglo dosta otežavati posao.

''U posljednjih nekoliko godina postali smo teritorij za nadmudrivanje i odmjeravanje snaga stranih i velikih svjetskih sila. Pored Rusije, tu je također i Turska. Vrlo je indikativan povećan broj posjeta ruskih zvaničnika Bosni i Hercegovini. Recimo Lavrov je prošle godine bio u Sarajevu, pa tek onda u Banjoj Luci. Onda je i Putin u Beogradu tokom posjete Vučiću našao vremena za službeni razgovor sa Dodikom i Cvijanović i ono što je zanimljivo Putin je bio taj koji je tražio da se održi sastanak pod zastavom BiH. Dakle, oni ne insistiraju samo na podršci RS-u, nego pokazuju interes za cijelu BiH. BiH nije neka ekonomska sila, niti imamo naftu, niti veliko tržište da ih to zanima, to je neki njihov geostrateški interes, pa bi to mogao biti razlog zbog kojeg Rusi pojačavaju prisustvo ovdje. U svakom slučaju, NATO približavanje neće ići kako bi to željela EU i Amerika'', govori Ivana za Source.

Bosna i Hercegovina je uvijek nekako gledala prema tim velikim svjetskim silama, očekujući pomoć, iako bi dosta korisnije bilo da se okrenu političarima, koje su i sami birali ičiji je to posao da radi.

''Ne sumnjam ja u dobre namjere međunardnih predstavnika, oni su prvenstveno tu da zastupaju interese svojih država. Onaj kome bi se trebali okrenuti i računati na njih su političari koje smo izabrali, upravo za to da predstavljaju naše interese i šteta je što zasad ne vidimo da to koriste, a ni mi ne koristimo. Recimo, Vučić to odlično radi. On od svakoga uzme ponešto za sebe, ili Crna Gora koja jako dobro koristi članstvo u NATO za poboljšanje položaja i još mnoge druge. Zasad mi pružamo teren drugima da se prepucavaju, a oni ne znaju izvući korist za građane, pa da dobijemo brži put ka EU. Dakle, naši političari bi se trebali potruditi, pa kad su već druge sile zainteresirane za BiH, da izvuku iz toga što je više moguće za građane BiH'', završava Ivana razgovor za naš portal.

 

(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.