20.9.2019. 21:03
0
Svečano otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC
Filmom iz takmičarske selekcije "Za Samu" autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa večeras je u sarajevskom Cinema Cityju svečano otvoreno drugo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival).

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Drugi film na otvaranju je "Čistači" reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija "Last Minute Cinema", a donosi priču o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Silicijska dolina angažuje pet 'digitalnih njuškala' među hiljadama drugih, a posao im je brisanje "neprikladnih" sadržaja s interneta.

Osim ova dva filma koja će biti prikazana prvog dana, publiku očekuje još 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najvažnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini.

Također, od 21. do 24. septembra bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića.

U nedjelju, 22. septembra, bit će održana i prezentacija "Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život" koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

AJB DOC Film Festival organizira televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održat će se u kinu Cinema City u Sarajevu od 20. do 24. septembra.



Novinar: Amila Alijagić
Kamerman i montažer: Almir Biber







0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.