25.9.2016. 19:37
0
Krah filmskog projekta Kusturice i Dodika: Kusturicin film ocijenjen kao nižerazredni i bez umjetničke vrijednosti
FOTO: Milorad Dodik i Emir Kusturica
Film Emire Kusturice koji je sa Monicom Belluci, ujedno imao glavnu ulogu, doživio je totalni krah, te je ocijenjen kao nižerazredni i bez umjetničke vrijednosti i samim time ostao bez Zlatnog lava.

Film Emira Kusturice u takmičarskom programu prestižnog talijanskog festivala La Bienalle u Veneciji doživio potpuni krah i izgubio u utrci za nagradu Zlatnog lava, Kusturica je  neslužbeno izjavio da je to zbog referenduma u Republici Srpskoj koji se danas realizira, kao i zbog pojavljivanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na crvenom tepihu, što je zasmetalo stručnom žiriju.

"Profesor mi je rekao da zna da nije dobio Zlatnog lava u Veneciji zbog prisustva Milorada Dodika u Veneciji i velikog prijateljstva s njim. Sve je dobilo političku dimenziju, a taj skandal je zabiberen pričama o referendumu u Republici Srpskoj. Užasno se razočarao, ali ne žali za nagradom, jer više mu je stalo do pravog prijateljstva nego do priznanja. Svakako, poslije Venecije i saznanja da mu je zbog pojavljivanja Dodika na crvenom tepihu izmakla nagrada koju smo svi očekivali, doneo je čvrstu odluku da više ne učestvuje na festivalima, što je i saopštio medijima" - rekao je Kusturičin blizak prijatelj za Kurir.

Nije baš praksa da se političari pojavljuju na filmskim festivalima, ali Dodik je bio tamo kao prvi čovjek Srpske, koja je mnogo doprinijela da „Na mliječnom putu“ bude snimljen. Kurirov sagovornik ističe da je jasno da se stranci otvoreno protive održavanju referenduma o Danu RS, a Kustina bliskost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegova česta gostovanja u Rusiji dodatno su doprineli tome da ostane bez glavne nagrade na festivalu na kojem je trijumfovao još 1981. sa „Sjećaš li se Doli Bel“.

S obzirom da je neophodno bilo opravdati ovakav fijasko Kusturicinog filma, jer je film uveliko finansiran iz budžeta Republike Srpske. Kao razloge neuspjeha na ovom Festivalu, Kusturica navodi da je festival politiziran i da nije osvojio Zlatnog lava zbog otvorene podrške referendumu, kao i podrške Milorada Dodika, koja mu je ukazana.

Po novinskim izvještajima po planu Dodika i Kusturice, ovaj film je trebao dobiti neku prestižniju nagradu i biti korišten u promociju referenduma, ali je stručni žiri ipak pokvario ovaj propagandni pokušaj. Pojedini načelnici opština u Istočnoj Hercegovini su odvojili milione od budžetskih korisnika, a promocija filma zakazana u Bileći,više nego žalostani jeftin potez, od pijanog reditelja i propalog političara kojeg više ne podržava ni Vlada Srbije ni Rusija.

"Ovaj film će biti moj politički testament. Kad kažem politički testament, mislim na krizu koja je zahvatila Zapadnu civilizaciju i koja se sada razriješava na Bliskom istoku" - rekao je reditelj za portal Iskra.

O samom mišljenju Zapada i Hollywooda o njegovom poimanju svog novog ostvarenju, Kusturica je izjavio u svom stilu: "Savršeno me baš briga šta će reći Hollywood za moj govor."

Na toj svečanoj ceremoniji proglašenja dobitnika nagrada među napetom konkurencijom filmova žiri predvođen Samom Mendesom glavnu nagradu, Zlatnog lava, dodijelio je filipinskom filmu redatelja Lava Diaza "The Woman Who Left". 

Kusturica je slovio za jednog od favorita za prestižnu nagradu, ali žiri Mostre odlučio je da njegov film „Na mliječnom putu“, s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak ne bude laureat. Zapravo, sve je politizovano i to se proslavljenom umetniku nimalo nije svidelo, prenosi Kurir.

Tako je potez Vlade RS kojom je donijela odluku da se za izgradnju “Andrićgrada” odobrava 4.425.730,00 konvertibilnih maraka, sasvim neopravdan i možemo smatrati potpunim promašajem. U istoj odluci navodi se da “u cilju realizacije projekta ‘Andrićgrad’, koji je od republičkog značaja, za nabavku robe i usluga korisnik sredstava nije dužan da primjenjuje pravila i postupke definisane odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH“. Prethodno je Vlada, odlukom objavljenom u Službenom glasniku 26. maja, za “Andićgrad” izdvojila 1.500.000,00 KM, pa prosta računica govori da je do sada iz budžeta RS dato šest miliona maraka za firmu čiji je većinski vlasnik reditelj Emir Kusturica. Kroz finansiranje "Andrićgrada", gdje se i veliki broj scena filma "Na mliječnom putu" i odigrao, možemo zaključiti o kolikoj finansijskoj podršci je Dodik pomogao Kusturicu.

Iako se radi o izdvajanju u visini od skoro 20% ukupnog budžeta ministarstva trgovine i turizma, sada ovaj potez Vlade i ne izgleda toliko opravdan, iako nije bio ni medijski eksponiran, jer nije ni bio objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva.

O samoj vrijednosti filma i nivou umjetničkog značaja, govori i kritika poznatog magazina Variety: "Radnja filma je smještena za vrijeme rata u Bosni i tema filma je ljubavna bajkovita priča između Srbina mljekadžija (kojeg glumi redatel,, Emir Kusturica) i njegov italijansko-srpski predmet želje (Monica Bellucci), "Na mliječnom putu" učvršćuje Kusturicin skok od magičnog realizma do pretjeranog lažnjaka."

Kusturica nije mogao odoliti, a da ne da svoj pečat referendumu, te je nakon samog glasanja o danu Republike Srpske, izjavio: "Referendum ne predstavlja samo odbranu Dana Republike Srpske, već i odbranu naše kulture i svega onoga čega ne možemo da se odrekenemo - Andrića, Njegoša, Kočića, Dučića, Bećkovića, Pope, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića... i brojnih drugi", izjavio je Kusturica nakon glasanja u Višegradu."

Bitno je napomenuti da je Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske "podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije".

(Anesa Agović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.