29.9.2016. 18:38
1
Ratne igre na Balkanu: Policijske vježbe, referendum, šta je sljedeće?
FOTO: Vježba "Drina 2016"
Balkan je i dalje trusno područje, to su ocjene svih relevantnih međunarodnih faktora, ali i analitičara i stručnjaka za sigurnost u svijetu, pa i u BiH. Na žalost, dodatne tenzije dižu pojedine aktuelne političke elite koje su vlasti, koje pod plaštom ugroženosti i uskonacionalnih interesa, žrtvuju ekonomski oporavak i napredak, na uštrb opstanka na vlasti.

Posebno je to izraženo u BiH, Srbiji, Makedoniji i Kosovu, dok je Hrvatska druga priča samo iz razloga jer su uspjeli postati članica NATO-a i EU, ali ni njihovi političari ne zaostaju za pojedinima koji vode ratnohuškačku i nacionalističku politiku. To se najbolje vidjelo u primjeru kada je predsjednik SDP-a Hrvatske, Zoran Milanović (loše) procijenio da desničarski stavovi donose glasove, te je postao eksponent te vrste politike. Toliko je otišao udesno, posebno u odnosu prema susjednim državama i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, da je s te desničarske pozicije potisnuo HDZ koji prirodnu tu pripada. Poslije takve politike HDZ Hrvatske, je odgurnut u ultradesničarsku poziciju zbog koje je na kraju Karamarko izgubio podršku svijeta, članova i glasača HDZ-a, što je dovelo do njegove smjene na poziciji predsjednika HDZ-a.

U Bosni i Hercegovini, koja u posljednje vrijeme dobija pozitivne impulse od EU, koja i po nekim nezavisnim parametrima počinje da se ekonomski stabilizira, gdje solidna vanjska politika daje rezultate na terenu, desničarska i separatistička politika prepoznata u djelovanju Milorada Dodika je dovela do usijanja političkih tenzija. Netom okončani referendum je otvorio mnoga pitanja, koja sada vise u zraku i koja realno prijete stabilnosti i sigurnosti države BiH. Određene informacije ukazuju da je MUP RS u povišenom stepenu pripravnosti, odnosno specijalna jedinica MUP-a RS, koja je učestvovala u združenoj antiterorističkoj vježbi policija Srbije i Republike Srpske "Drina 2016", koja je održana  28.08.2016. godine. Podsjetimo, vježba je izvedena na graničnom prijelazu kod Loznice, u prisustvu najvših zvaničnika Srbije i Republike Srpske. U vježbi je učestvovalo oko 200 pripadnika navedenih policijskih snaga, oko 50 vozila, pet letjelica i pet plovila.

Specijalne snage su dejstvovale u zamišljenoj situaciji kada teroristi upadaju na carinski terminal, otimaju autobus sa putnicima. Dok su u vježbi učestvovali i padobranci, ronioci, transporteri, oklopna vopzila, helikopteri...

Kako je javio Tanjugov reporter, ineteresovanje građana koji su željeli da posmatraju vježbu bilo je veliko i okupilo se oko 10.000 ljudi.

Oklopna vozila korištena u vježbi su klasična vojna borbena sredstva, preuređena za policijske namjene.

Oko deset dana nakon ove vježbe MUP-a RS, održana je vježba specijalnih policijskih snaga iz FBIH.

Ipak, na toj vježbi u Živinicama nije bilo policajaca iz tri kantona F BiH. Direktor FUP-a Dragan Lukać izjavio je kako su policajci iz Mostara bili spriječeni da dođu na vježbu, dok su izostali policajci iz Orašja, Livna i Ljubuškog, odnosno iz kantona koji nemaju Jedinice za specijalne namjene.

- Nije bitno koliko je kantona. Bitno je da smo pokazali uvježbanost, opremljenost i efektnost. Ujedno to je i osnovna poruka ove vježbe – rekao je Lukač, koji je ponovio kako antiteroristička vježba “Brzi odgovor 2016” nema nikakve veze sa nedavnom vježbom MUP-a RS i MUP-a Srbije koja je održana u blizini graničnog prelaza Šepak.


Vježba "Brzi odgovor 2016"


U periodu od 30. septembra do 05. oktobra, je najavljena međunarodna vojna vježba u BiH, uz učešće vojnih jedinica iz više država. Više od 750 vojnika iz EUFOR-a, OS BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i vojnika iz portugalske i mađarske čete Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO misije KFOR će učestvovati u ovoj vježbi, koja će biti kombinirana zajednička obuka OS BiH i njihovih međunarodnih partnera, a također i godišnja provjera sposobnosti EUFOR-a da rasporedi svoje rezervne snage kako bi bile spremne u slučaju da vlasti BiH zatraže njihovu pomoć. Za ovu vježbu u međunarodnim vojnim snagama u BiH, kažu da nije povezana sa referendum i zajedničkom vježbom MUP-a Republike Srpske i Srbije. Ipak, neki analitičari smatraju da je previše slučajnosti u ovako kratkom periodu.

brzi-odgovr2
Istovaranje teretnog aviona "Antonov 124" 


Teorije zavjere ili redovne policijske vježbe

Da se sve ovo ne dešava u BiH ili na Balkanu, možda ne bi bilo dileme i svi bi se složili da su to redovne policijske aktivnosti, pogotovo u svjetlu aktuelnih globalnih sigurnosnih izazova, prevenstveno terorizma. Međutim kada se ovo „zveckanje oružjem“ dešava u aktuelnom političkom trenutku, pogotovo u svjetlu najavljenog referenduma u RS, onda i oni stručniji poznavaoci stanja počinju drugačije gledati na ova dešavanja. Ne treba čak ni mnogo struke i poznavanja sigurnosnih ili odbrambenih pitanja, da bi se prisjetili da su pred neka ratna dešavanja, ili neposredno pred neke terorističke napade, prvo bila prisutna slična „zveckanja oružjem“. Poznato je da su vojne vježbe provođene oko Sarajeva, neposredno prije raspoređivanja srpske artiljerije, takođe je bivša JNA izvodila vježbe u Sloveniji i Hrvatskoj upravo u područjima gdje su kasnije vođeni žestoki sukobi. Takve vježbe izvodila je i vojska Srbije na Kosovu, prije početka ratnih djelovanja, a brojni primjeri su i u drugim državama. Zapadni analitičari su se bavili sličnim teorijama kada su u pitanju veći teroristički napadi koji su se dogodili u svijetu.

MUP RS već od ranije ima tendenciju i želju za naoružavanjem, tokom 2015. godine, državne institucije BiH odobrile su Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske uvoz oružja, i to pedeset automatskih pušaka i 500.000 komada puščane municije. Namjena naručenog oružja još uvijek nije poznata. Automatske puške Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske kupilo je od srbijanske tvrtke "Zastava oružje", a municiju od "Prvog partizana", čije je sjedište takođe u Srbiji. Saglasnost za uvoz oružja i vojne opreme dali su Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te državno Ministarstvo odbrane.

Riječ je o puščanoj municiji 5,56×45mm NATO ss 109, odnosno o mecima za pušku, razvijenim u Sjedinjenim Američkim Državama i izvorno kalibriranim za pušku M16. Kada je riječ o puškama, MUP RS naručio je 50 automatskih puški M21S BS kalibra 5,56x45 mm s kompletom koji se sastoji od šipke, okvira, pribora, četkice, kantice, remenika, uputa za rukovanje i torbice za rezervni alat i pribor. Na službenoj web stranici "Zastave" piše da modeli automatskih pušaka s oznakom BS imaju integralne Picatinny šine, u skladu s NATO standardom, na poklopcu sanduka i oblogama cijevi.

Ppočetkom 2016. godine, MUP-u RS je tražio da iz viškova neperspektivnog naoružanja OS BiH, dobije osam borbenih oklopnih vozila. U kontekstu najave referenduma u RS, ove aktivnosti MUP-a RS su izazvale zabrinjavajuće implikacije, što su ocjenili i obavještajni krugovi u BiH, ali i u regionu.

Inače, specijalna jedinica policije MUP-a RS broji oko 150 pripadnika, koji su raspoređeni u timove, od pješadijskog naoružanja koristi uglavnom naoružanje i opremu koje koriste slične specijalne policijska jedinice u evropskim državama. Kombinuju istočnu i zapadnu vrstu naoružanja i opreme, uz forsiranje naoružanja proizvedenog u Srbiji, iako isto često nije kvalitetno kao isto proizvedeno na zapadu. Posjeduje oklopna vozila BOV M-86 (3 komada), uz nepotvrđene informacije da je MUP RS već preuredio određeni broj motornih vozila u cilju poboljšanja zaštite oklopa i povećanja borbene spremnosti.

Neki teoretičari zavjere vide ove vježbe kao nešto puno više od toga, vezuju ih za predstojeće događaje, a među običnim građanima se uveliko javlja zebnja od ponovnih ratnih dešavanja i eskalacije nasilja.  Zapadni analitičari su mišljenja da se scenariji obuka i vježbi koriste kao sredstvo manipulisanja vlastitom javnošću od strane političara. Za takve teorije oni imaju brojne primjere, koji uključuju gotovo svaki teroristički napad ili rat u posljednjih 20 godina, od 9/11 do Sirije. Zvuči kao krajnja paranoja, ali malo istraživanje otkriva neke istine iz navedene teorije zavjere, naime mnogi od nedavnih terorističkih incidenata zapravo su prije toga proigravani u vojnim ili policijskim vježbama. Ponekad čak na isti dan. Da li je ovo dokaz da teorija zavjere postoji ili se jednostavno isprepliće borba negativaca i pozitivaca?  Očekuje se da vojne ili policijske snage budu spremne za bilo koju vrstu scenarija, ali kada se to poklopi sa nekim događajima pojačava mogućnost postojanja teorije zavjere.

Poznato je da je bila planirana vojna vježba vojske SAD-a nazvana „Sjeverna budnost“ i trebala je biti realizovana neposredno poslije11. septembra i terorističkog napada na SAD-a . Vježbaje je uključivala raspoređivanje borbenih aviona na Aljasci i sjevernim područjima Kanade, kao odgovor letove ruskih bombardere koji su letjeli iznad Sibira.

Naravno, 9/11 nije jedini teroristički napad velikih razmjera koji se desio u isto vrijeme kada su se odvijale vojne i policijske vježbe. Bombaški napadi u Madridu 11. marta, 2004.godine, dogodio baš u vrijeme simulacija terorističkog napada, vježbaupravljanje krizama 04 (CMX-04). Ova vježba se izvodi svakog marta u većim gradovima širom zemalja članica NATO-a, kao simulacija terorističkog napada oružjem za masovno uništenje. Vježba je završila jedan dan prije bombaškog napada.

Takođe, prilikom terorističkog napada u Londonu 7. jula 2005. godine, realizovana je vježba sa simulacijom eksplozijom bombe u podzemnoj željeznici.

Možda najviše zapanjujuće slučajnost kada je policija u Bostonu, izvela vježbu sa simulacijom eksplozija ranca-bombe, pod nazivom Operacija Urban Shield,  samo nekoliko mjeseci prije nego što se desila eksplozija 15. aprila, 2013. godine na Bostonskom maratonu.

Policijski ekspert sa dugogodišnjim iskustvom i radom u policijskim strukturama Jugoslavije i BiH, gospodin Mladen Blagovčanin, nedvosmisleno ukazuje na to da su na žalost u ovim posljednjim događanjima u koje su uvučene i policijske snage u BiH, u stvari izmanipulisani i sami policajci i sigurnosne strukture od strane političara. Naime, policijske snage imaju toliko poslova na kojima bi trebali biti svakodnevno angažovani, da bi nivo opće sigurnosti u BiH bio na višem nivou.

"Obuka policijskih snaga je neophodna i to je dio kontinuiranog trenažnog procesa, posebno specijalnih sastava", kaže naš sagovornik i dodaje "ali uvijek se birao trenutak i mjesto za realizaciju takvih vježbi za javnost. Očito da su određeni politički centri moći iz nekog razloga baš odabrali mjesto i vrijeme i za te vježbovne aktivnosti na granici BiH".

Na kraju, teško je dati ocjenu da li su policijske-antiterorističke vježbe u BiH nešto što se uklapa u svjetski scenario, nešto što je urađeno u dnevno političke svrhe ili ipak samo nova balkanska igranja ratom? Nema logičkog smisla zašto bi recimo vlada RS ili neke vlade iz sjene, snage „novog svjetskog poretka“, ili ko god drugi, planirao rat i nova stradanja.

U savršenom svijetu, mi bi smo se zahvalili tim policijskim snagama, jer provode vježbe da zaštite narod, da povećaju sigurnost građana (barem su tako rekli ministri MUP-a RS i F BiH i političari), a u stvari od vježbe na Drini, strahuje pola BiH, pa i regiona, a takođe i vježba F MUP-a izaziva vjerovatno reakcije kod normalnih građana u RS. Da ne bi članak završili novinarskom floskulom, „vrijeme će pokazati“, iskreno se nadamo da će se političari u BiH, ali i regionu više baviti ekonomskim i socijalnim temama, nego sigurnosnim i odbrambenim.  Jer po mišljenju sigurnosnih stručnjaka,to „zveckanje oružja“ na Balkanu može izazvati samo nove podijele, zaoštravanje političkih odnosa, izbijanje sigurnosnih incidenata( prvo manjih, a poslije i većih razmjera), što neminovno vodi u eskalaciju nasilja. 


Novinarka: Anesa Agović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.