21.2.2016. 17:34
0
Volvo: Kome još trebaju ključevi
Volvo već decenijama uglavnom prednjači u novim tehnologijama kad je automobilska industrija u pitanju. Tako je i ovog puta.
Kratko i jasno - Volvo će već od sljedeće godine kupcima ponuditi mogućnost da dođu do nekog od modela za koji neće biti potreban ključ niti senzor! Umjesto toga, sve funkcije automobila biće povezane sa vlasnikovim pametnim telefonom, Bluetooth-om. To znači da će se automobil automatski otključavati čim mu se vlasnik približi, čak će i motor sam startovati. Interesantno, zar ne... U promo videu, za početak, nagovještava se da će ova opcija biti dostupna za modele S90, V90 i XC90. 

Zanimljiva stvar je i aplikacija, putem koje će vlasnik moći da ovlasti drugu osobu da upravlja automobilom. To će naročito doprinijeti boljem poslovanju rent-a-car kompanija ili nekog od carsharing sistema. Jer, kao što je opisano u reklami, putem aplikacije je moguće rezervisati automobil, potom kompanija šalje njegove koordinate, kao i ovlašćenje za upravljanje i to je to! Sumnjičavi su već potegnuli pitanje hakovanja, odnosno upozoravaju na opasnost od modernih lopova. Volvo se još nije izjasnio po tom pitanju. Neki su, takođe, pitali šta ako baterija izda vlasnika... Iz kompanije je stigla poruka smirenja - ključevi će i dalje biti opcija za vlasnike vozila.

Sve ovo dolazi u vrijeme kada se svode računi, a Volvo i tu ima razloga za zadovoljstvo. Zvanični podaci govore da je 2015. prodato više od 500 hiljada vozila, što je prvi put u 89 godina dugoj istoriji švedskog brenda. Profit iznosi nešto više od 700 miliona eura. Ni tu nije kraj. Najavljena su nova ulaganja i širenje poslovanja, u svrhu osvajanja globalnog tržišta. U Južnoj Karolini se gradi nova fabrika u koju će biti uloženo 500 miliona. Prve plodove trebalo bi da izbaci negdje tokom 2018. 

(CDM/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.