19.4.2016. 15:10
0
Ako vam je auto preskupo, predstavljamo vam vozilo na nožni pogon
Nakon Volva serije 200 i Ikee iz Švedske dolazi još jedan fascinantan proizvod, možda najzabavniji koji smo ikad vidjeli.
Ime mu je PodRide, a njegov autor Mikael Kjellman ga zove bicikl-automobilom, što u suštini i jest. Kao i kod svakog bicikla pogon je na pedale preko niza zupčanika, dok je sve ostalo puno bliže klasičnom automobilu. 

Tako PodRide za početak ima vodootpornu "karoseriju", klasično auto sjedalo i zračni amortizer. Tu je i brisač, otvori za ventilaciju, pa čak i sjenilo za sunce. Nema brige niti od zamagljivanja stakala – Mikael je ugradio električne grijače, piše index.hr.

Da, PodRide ima električnu podršku za pogon, ali i za sve periferne sisteme, kao što su sistem za odleđivanje, svjetla i pokazivači smjera. Tu je i klasičan gepek za pohranu manje količine prtljage. Za nešto više inovativnosti, Šveđanin je predvidio klasičnu prikolicu, bar dok ne razvije veći PodRide sa dodatnim sjedalima.
 
PodRide je još uvijek u fazi prototipa. Pogon na pedale ima pomoć 250W snažnog elektromotora. Vozilo teži 70 kg, maksimalna brzina je 25 km/h, a autonomija sa jednim punjenjem baterije oko 60 km. 
 
Mikaelov cilj je prikupiti dovoljno sredstava da razvije kompletan proizvod, ali i svojevrsni alat koji bi svaki kupac mogao sklopiti kod kuće. Svi koji su kupovali u Ikei znat će na šta se tačno misli.

Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.