25.4.2016. 19:45
0
Audi TT RS: Titula najboljeg mu predstoji?
Audi je u Pekingu razotkrio dosad najradikalniju RS izvedbu svog coupea i ujedno najsportskiji model u ponudi uz ultimativni R8.

Kao što se i očekivao, RS izdanje pokreće potpuno novi 2.5 TFSI motor čiji maksimum glasi okruglih 400 KS, što je čak 60 KS više od prethodnika. Pridružimo li rečenom 480 Nm okretnog momenta dostupnog u širokom rasponu od 1.700 do 5.850 o/min te quattro pogon jasno je kako se radi o vraški brzom coupeu.
 
Coupe izvedbi do 100 km/h treba tek 3,7 sekundi, dok će oni koji izaberu Roadster morati čekati dodatne dvije desetinke. Maksimalac je limitiran na 250 km/h, odnosno 280 km/h u opciji. TT nikada u historiji nije bio tako brz. Ali, razloga za brigu nema, ako ga i ne vidite zasigurno ćete ga čuti – Audi iz dva ovalna topa najavljuje dramatičnu zvučnu kulisu.



RS izvedba je dostupna u obje karoserijske izvedbe, a otvorena karoserija razlikuje se pomičnim krovom za čije sklapanja je potrebno 10 sekundi, ali pod uvjetom da vozite brzinom manjom od 50 km/h, što će ruku na srce, biti jako teško, piše index.hr.
 
Vizualno se RS izdanje distancira agresivnijom prednjicom sa većim usisnicima, dok je sa zadnje strane ugrađeno fiksno krilo. Naravno, i obuća je narasla, pa je sada minimum 19 cola, a želja mnogih broj veća. Vrijedna spomena su u Matrix OLED svjetla, po prvi puta na serijskom modelu iz Audija. 
 
U kabini jedini primjetan detalj su nova sjedala, dok je sve ostalo na razini ostalih TT-a. Što nije loše, posebno uzme li se u obzir prilagodljivi "virtualni kokpit", sada sa dodatnim funkcijama. 

Najsnažniji TT u historiji i slikovito pokazuje napredak malenog coupea kroz generacije. Od pokaznog automobila upitnih voznih osobina TT je sazrio do ozbiljnog sportaša, a sada se predstavlja kao pravi bolid spreman da skine skalp najjačim igračima. 


 
Poznate su i cijene. Audi TT RS Coupe stoji u Njemačkoj 66.400 EUR, dok je Roadster 2.800 EUR skuplji. Prve isporuke očekuju se na jesen.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.