15.8.2016. 15:40
1
Široke gume povećavaju potrošnju goriva!
Provjerama na mercedes-bencu 180, stručnjaci "Dajmlera" utvrdili su da široke sportske gume i felne, u odnosu na standardne, povećavaju potrošnju goriva za čak 15 odsto.
Rezultati testiranja mnoge su iznenadili, jer je u osnovnoj benzinskoj verziji sa 156 KS potrošnja porasla za više od pola litra na 100 kilometara. 

Ipak, riječ je o ekstremno sportskim felnama i gumama, kakve se serijski montiraju na model "C kupe AMG blek siris", s motorom 6,2 V8, snage 517 KS.

U realnim uslovima, povećanjem felni i širine gume za jednu ili dve dimenzije treba računati na rast potrošnje goriva za 0,2-0,3 litra na 100 kilometara. 

Potrošnja goriva se povećava iz tri razloga - prvo, zbog većeg otpora kotrljanja uslijed veće gazne površine, drugo, zbog većeg proklizavanja unutrašnje rubne zone gume u krivinama, što stvara efekat kočenja, pa spoljašnji rub, koji bolje prianja, prelazi duži put od unutrašnjeg i treće - veća je masa točkova, koja direktno povećava potrošnju, pojačavajući otpore kotrljanja, penjanja i ubrzanja, i indirektno, povećavajući momenat inercije točkova. 

Stručnjaci upozoravaju na to da ne treba zanemariti činjenicu da su šire gume znatno skuplje od standardnih i da im je vijek trajanja znatno kraći, a da su najisplativije gume serijskih dimenzija za koje je automobil i projektovan.

(CDM/Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.