4.9.2016. 20:39
0
Kia će 29. septembra predstaviti novi model Rija
Na salonu automobila 29. septembra u Parizu bit će predstavljena nova Kia, koju su dizajnirali centri u Njemačkoj i Kaliforniji, u saradnji sa glavnim centrom u Namijangu.

Naprijed Rio donosi najnoviju evoluciju Kijine maske u obliku ‘tigrovog nosa’, koja je sada tanja u visinu, ali i šira. Integrisani farovi – tanji nego kod prethodnika – dobili su nova LED svijetla u obliku slova U. Novosti na prednjem dijelu, npr. svijetla za maglu postavljena nešto više nego prije, vizuelno doprinose stabilnijem, širem izgledu. Sigurno tome doprinosi i činjenica da je novi Rio širi za 5 mm (1.725 mm).

Bok je sasvim drugačiji nego kod modela treće generacije Kijinog bestselera. Duži su poklopac motora, prednji prepust i međuosovinsko rastojanje (+10 mm na ukupno 2.580 mm). C stubić je tanji i uspravniji nego kod prethodnika, a zadnji prepust je kraći nego prije.

Sve zajedno pruža skladniji izgled novajlije. Ukupno je novi Rio 15 mm duži od prethodnika i njegova dužina u četvrtoj generaciji iznosi 4.065 mm. Visok je 1.450 mm, što znači da je 5 mm niži nego prije. Ravne, čiste linije protežu se cijelom dužinom vozila, što kreira stabilniji i samouvjereniji izgled.

Zadnji dio Rija je uspravniji, sa gotovo vertikalnim prozorom i kraćim prepustom. Ravne linije, koje se protežu od maske, preko farova i uzduž gornje ivice vrata, nastavljaju se do zadnjeg dijela i završavaju na zadnjim LED svijetlima u obliku strelica. Kao i čitav širi izgled vozila tako je i dizajn zadnjeg dijela urađen s pružanjem moćnog stava.

Novi Kia Rio vozačima pruža moderan dizajn kabine, koji donosi savremen i ergonomičniji izgled u odnosu na stari Rio. I unutra preovladavaju ravne linije, koje naglašavaju oblik unutrašnjosti i povećavaju osjećaj prostranosti.

Armaturna ploča je blago okrenuta prema vozaču i predstavlja središte novog infotainment sistema sa ‘plovećim’ HMI interfejsom (human-machine interface) s touchscreen ekranom visoke rezolucije. Novi HMI interfejs umnogome je smanjio broj prekidača na centralnoj konzoli.

Novi Rio će se nuditi s crnim ili sivim tapacirungom sjedišta, s crnom ili sivom umetnom kožom. Opciono će se nuditi i crveno-crna kombinacija kožnog tapacirunga. Za moderniji izgled zadužena je kombinacija crne sjajne unutrašnjosti s metalik dodacima.

Rio je s više od 473.000 prodatih primjeraka širom svijeta Kijin najprodavaniji model u 2015. godini. Početak proizvodnje predviđen je krajem godine, dok se u Evropi očekuje početkom 2017. Kijina novinarska konferencija na Mondial de l’Automobile u Parizu je 29. septembra u 14:45, a izložbeni prostor nalazi se u dvorani 3 sajmišta (Paris Expo Porte de Versailles), piše CDM.me. 

(Adna Zukanović-Zilić)

KiaRio
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.