1.11.2016. 17:09
0
Mercedes-Benz S klase dobija nove motore
Njemačka marka širi motornu ponudu za S klasu, i to sa tri nova agregata – rednim šestocilindarskim dizelom i benzincem, kao i biturbo V8 benzincem. Ovi novi motori donose „revolucionarne“ tehnologije, poput integrisanog startera-alternatora (ISG) i električnog sistema od 48 volti, kao i pomoćni elektro kompreor (eZV).

Novi V8 zamjenjuje postojeću osmocilindarsku jedinicu iz S500, a riječ je, po Mercedesu, o jednom od najekenomičnijih V8 motora na svijetu. Kodnog imena M176, ova jedinica posjeduje funkciju deaktivacije cilindara, koja može da isključi do četiri cilindra i doprinese uštedi goriva za deset odsto u odnosu na aktuelni motor. Pored toga, inženjeri su su turbo punjače pozicionirali između redova cilindara.

Novi biturbo V8 isporučuje 476 ks i 700 Nm iz 4,0 litre zapremine. Ono što je interesantno je da će revidirani S500 dobiti filter čađi kao standardnu komponentu od sljedeće godine. Mercedes je među pionirima kada je riječ o ovoj tehnologiji, koja koristi materijal po imenu kordierit.

Benzinski šestocilindraš, M256, koristi inovativni elektro sistem od 48 volti i turbo punjač sa pomoćnim električnim kompresorom, uz integrisani starter-alternator. ISG obezbjeđuje hibridno funkcionisanje poput privremenog povećanja snage ili rekuperacije energije, uz postizanje uštede goriva, koja je prethodno bila rezervisana za visokonaponsku hibridnu tehnologiju.

Mercedes još uvijek nije objavio tačne specifikacije što se performansi motora tiče, ali 3,0-litarski redni šestocilindraš isporučuje 408 ks i više od 500 Nm. U odnosu na V6 kojeg zamjenjuje, emituje oko 15 odsto manje CO2. 

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.