13.12.2016. 11:05
0
Mercedes najavio juriš na titulu premijum proizvođača broj jedan
Daimler, vlasnik marke Mercedes, najavio je juriš na titulu najvećeg svjetskog proizvođača luksuznih automobila još 2011. Pet godina kasnije, stigao je nadomak zacrtanog cilja.

Iako je bilo predviđeno da se ovaj plan ostvari do 2020. godine, prema riječima prvog čoveka Daimlera, to će se dogoditi četiri godine prije roka.

Mercedes je poziciju najvećeg svjetskog proizvođača lukusuznih automobila prepustio BMW-u 2005. a sada je na putu da svrgne svog najvećeg rivala sa trona. U Daimleru očekuju da će uskoro premašiti broj od 2 miliona prodatih automobila u 2016, nakon rasta od 12 odsto u prvih 10 meseci ove godine, u odnosu na isti period 2015.

U istom razdoblju BMW je povećao prodaju za svega 5,5 odsto.

Samo u novembru Mercedes je prodao 182.602 vozila, pa je ukupan broj isporučenih automobila sa “trokrakom zvijezdom” u prvih 11 mjeseci dostigao 1,89 miliona. Mercedes je na dobrom putu da osvoji titulu najvećeg proizvođača luksuznih automobila i u SAD, prenosi Autonews.

Za ovakve rezultate u 2016, najzaslužniji su Mercedesovi modeli iz kompaktnog automobilskog segmenta, kao što su A i B klasa, limuzina CLA i krosover GLA.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.