10.1.2017. 22:20
0
Mercedes preuzeo vodeću poziciju na tržištu luksuznih automobila
Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz pretekao je konkurenta BMW-a na mjestu vodećeg proizvođača luksuznih vozila u prošloj godini.
Mercedes je prošle godine prodao gotovo 2,1 milion vozila u svijetu, 11,3 odsto više u odnosu na 2015. godinu, saopštila je krovna kompanija Daimler.

Time je ta kompanija sa sjedištem u Štutgartu vratila čelnu poziciju izgubljenu 2005. od minhenskog suparnika, prneosi SEEbiz.

„Izvanrednom rastu potražnje, posebno u Kini i Evropi, zahvaljujemo vodeći položaj u segmentu luksuznih vozila“, rekao je direktor Daimlera Dieter Zetsche, dodavši da je Mercedes postigao najbolju prodajnu godinu šesti put zaredom.

Zbog snažnog rasta na kineskom tržištu, Mercedesova tamošnja prodaja povećala se 26,6 odsto u godinu. Grupa je dvocifreni rast prodaje ostvarila i u Evropi, 12,4 odsto, dok se američko poslovanje neznatno smanjilo, 0,8 odsto.

Daimler je također izvijestio o rekordnoj prodaji svog kompaktnog modela Smart, čija je prodaja porasla 21 odsto u odnosu na 2015. godinu, dosegnuvši 144,5 hiljada prodatih vozila u svijetu.

BMW će svoje cjelogodišnje rezultate u prošloj godini objaviti kasnije. Međutim, podaci objavljeni u decembru pokazali su da je u prvih 11 mjeseci taj proizvođač prodao više od 1,8 miliona vozila, 5,6 odsto više nego u 2015. godini, ali dosta ispod ukupnih godišnjih Mercedesovih podataka.

Takođe je objavljeno da je u pošloj godini Volkswagen prodao 1,87 miliona svog luksuznog brenda Audi, 3,8 odsto više nego u 2015. godinu, ali to će ga vjerovatno svrstati na treće mjesto po broju prodatih luksuznih vozila.

“Ta kompanija, sa sjedištem u Ingolstadtu, pretrpjela je snažna nepovoljna kretanja na mnogim važnim tržištima”, kazao je član Uprave Dietmar Voggenreiter.

I neki Audijevi automobili našli su se među Volkswagenovim vozilima u središtu skandala dieselgate, nakon što je taj gigant autoindustrije priznao ugradnju uređaja koji su varali na testovima emisije štetnih gasova na 11 miliona svojih dizel vozila u cijelom svijetu.

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.