27.6.2017. 13:28
0
Range Rover Sport sam vozi po gradu
Iako najčešće gledamo polu-autonomne automobile sposobne da voze samostalno na autoputu, britanski Jaguar Land Rover ima prototip koji se odlično samostalno snalazi u gradu.

Range Rover Sport prototip koji je opremljen asortimanom kamera i senzora sposoban je da samostalno vozi u gradu, a proizvođač je definitivno veoma blizu nivoa 4 samovozeće tehnologije.

Za većinu proizvođača iskušenje predstavlja vožnja u gradu, a ovo se posebno odnosi na raskrsnice koje nijesu opremljene semaforima već softver sam mora da donosi odluku ko ima prevenstvo prolaza i slično.

Uz sve to treba računati i na ostale učesnike u saobraćaju koji ne poštuju pravila.

Upravo na ovom polju se JLR postigao ogroman napredak.

Testovi ovog prototipa uskoro će se sprovoditi na zatvorenim sekcijama puta, dok će se kasnije preseliti i na javne puteve.

Očekuje se da će na kraju sistem funkcionisati tako što vozač (bolje reći putnik) unese željenu destinaciju u navigacioni sistem, a automobil ga do destinacije sam odveze, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.