29.6.2017. 13:45
0
Pogledajte auto-trku među oblacima
Legendarno takmičenje “Pikes Peak”, koje se svake godine održava u SAD, u Koloradu, nosi simboličan naziv “Trka do oblaka” i zauzima posebno mjesto u svijetu auto-sporta jer se održava na jednoj od najviših tačaka Stjenovitih planina.

Ovogodišnja trka održana je 25. juna, a u žestokoj konkurenciji vrhunskih vozača i raznovrsnih automobila slavio je Romain Dumas, već drugu godinu uzastopno.

Tačno 156 krivina, 19,99 kilometara staze, uspon od 1440 metara na nadmorskoj visini od 4300 metara – to je Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, najteža brdska trka na svijetu.


Ipak i ekstremno teški uslovi, nijesu omeli pobjednika da za nešto više od devet minuta stigne do cilja, koji se nalazi praktično u oblacima.

Na ovoj visini, nizak atmosferski pritisak je pravi izazov kako za vozače tako i za automobile, a ove godine više od 80 vozača učestvovalo je u trci koja je podjeljena u 12 kategorija automobila, motocikala i kamiona.

Najteži ispit za vozače ali i za “mašine” Poznata kao “Trka do oblaka”, Pikes Peak je postigla legendarni status kao druga najstarija trka u svijetu automobila i motocikla u Sjedinjenim Državama.


Jedna od jedinstvenih karakteristika trke je i velika promjena atmosferske gustine, jer se ruta usmjerava na sam vrh planine.

Startna linija je na nadmorskoj visini od 2.862 metara (9.390 stopa), gdje je atmosferska gustina 71 odsto. Ovo srazmjerno smanjuje performanse motora.

Kada vozači stignu do vrha na visinu od 4.302,25 m, obrtni moment će se smanjiti na 59 odsto optimalnih performansi.

Na ovoj visini sposobnost vozila za ubrzanjem se smanjuje gotovo na polovinu. To je svakako jedna od najtežih trka na svijetu, kako za vozače tako i za njihove mašine.

Poznato je da veliki usponi i visoke nadmorske visine usporavaju reflekse vozača, dodatno naprežu njihov mozak i nerijetko izazivaju grčenje mišića.

Uz vrlo malo sigurnosnih ograda, čak i najmanja greška bi i najiskusnijeg vozača mogla da pošalje bespovratno u provaliju.

Tako vozači nerijetko dolaze u situaciju da moraju da biraju da li da posegnu za maskama sa kiseonikom kako bi smanjili glavobolje, vrtoglavice i slabost koje ih često na ovoj trci obuzimaju, što im dodatno smanjuje sposobnost da brzo reaguju na stazi sa vrlo malo bezbjednosnih barijera između uskog puta i strmoglave litice.


Od svih trka na kojima je TAG Heuer zvanični partner, ovo takmičenje ima posebnu vezi sa čuvenim brendom.

Naime, trka Pikes Peak po prvi put je organizovana 1916. godine, iste godine kada je TAG Heuer lansirao svoj prvi Mikrograph, hronograf tačnosti 1/100 u sekundi. Od tada se ovakvi precizi hronografi koriste na svim važnim sportskim događajima u svijetu automobilizma uključujući Monaco Grand Prix, Carrera Panamericana i Indy 500, piše CDM.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.