3.7.2017. 12:18
0
Mercedes Turismo-autobus nove generacije
Novi Mercedes Turismo dolazi kao nasljednik popularnog autobusa koji je prodat u 26.000 primjeraka.

Poslije investicije od oko 400 miliona eura, Mercedes je predstavio potpuno novu generaciju autobusa visoke turističke klase – “turizmo”. U Mercedesu kažu da je bus bolji u svakom pogledu od prethodnika, kao i da je potrošnja smanjena za oko 4,5 posto, što nimalo nije zanemarljivo tokom višegodišnje eksploatacije.

To je sve omogućeno novom, lakšom i aerodinamičnijom karoserijom, kao i novim sistemima kao što su Predictive Powertrain Control i Eco Driver Feedback.

Prva je jedna vrsta autonomne vožnje, koja omogućava održavanje odstojanja u koloni, čime se potrošnja smanjuje i do sedam odsto.

Funkcioniše uz pomoć radara i GPS sistema, dok se druga tehnologija bazira na analizi stila vožnje i donosi odgovarajuće sugestije u cilju smanjenja potrošnje, poše Magazin Auto.

U ovom trenutku, novi “turizmo” je najbezbjedniji autobus u klasi. Ugrađeni su sistemi za automatsko kočenje, kao i specijalan apsorber u prednjem dijelu čija je uloga da zaštiti vozača i suvozača u slučaju frontalnog sudara.


Novi “turizmo” će biti dostupan u četiri varijante sa tri dužine šasije i po prvi put, sve one će moći da se poruče i sa volanom na lijevoj strani.

U ponudi će biti i čak dva kokpita, odnosno dvije opcije radnog okruženja vozača, koje uključuju multifunkcionalni volan, veliki TFT displej i specijalizovani multimedijalni sistem.

Naravno, tu je wi-fi ruter, “klima” je unapređena a po želji može da se ugradi i kuhinja.

Kupcima je na raspolaganju pet motora. Tačnije, četiri varijante “OM 470” motora zapremine 10,7 litara sa 265 kW (360KS) i 1700 Nm, 290 kW (394 KS) i 1900 Nm, 315 kW (428 KS) i 2100 Nm i najsnažniji sa 335 kW (456 KS) i 2200 Nm.

Peti je ujedno i najštedljiviji, “OM 936” zapremine 7,7 litara, koji raspolaže sa 260 kW (354 hp) i 1400 Nm, već je poznat iz kompaktnog “turizma K”, međugradskog “intura” i gradskog “citaro G”.

Ovaj motor će takođe moći da se poruči u verziji sa dvije osovine. Zapremina rezervoara je 480 litara i moći će da se puni sa obe strane. Rezervoar a Ad-Blue tečnosti ima zapreminu od 40 litara, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.