4.9.2017. 10:50
0
Lada među najprodavanijim vozilima
Ruska Lada našla se na svjetskoj listi najprodavanijih vozila u prvom polugodištu, saopštio je Avtostat.

Na rang-listi ruska kompanija zauzima 50. poziciju, prenosi Capital.ba.

Od januara do juna u čitavom svijetu prodato je 149,5 hiljada automobila te kompanije, što je 11,8 odsto više nego prošle godine.

Pritom, na rusku kompaniju otpada 0,3 odsto svjetske prodaje.

Lider svjetskog tržišta postala je Toyota sa 4,28 miliona prodatih automobila u prvom polugodištu ove godine. U prvu trojku su ušli i Volkswagen i Ford sa 3,22 miliona, odnosno 3,06 miliona prodatih vozila.

Avtovaz počeo je proizvodnju Lade 1966. godine. Ranije su taj naziv nosila samo vozila koja su išla za izvoz, dok su za unutrašnje tržište proizvođeni automobili pod imenom Žiguli.

Vlasnici kompanije su Rosteh i Renault-Nissan.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.