17.11.2017. 12:30
0
Ne upadajte u zamku kad kupujete polovni automobil
Kupovina polovnjaka je posebna muka za sve kupce. Nikada ne znate šta se krije iza priče prodavca i “lima na četiri točka”.

Ovo je lista istu osnovih stvari za provjeru, piše Auto bild.

Kada ste u potrazi za dobrim polovnjakom, potrebna vam je dobra priprema, dobar vid i debeli živci, jer, ono što je u ovoj priči jedino sigurno jeste da prevaranata ima na svakom ćošku, a pogotovo pri preprodaji vozila na Balkanu.

Zato budite oprezni, pogotovo kod vozila sa primamljivo niskom cijenom i dobrom opremom. Sigurno ima razloga zašto je jeftin.

Možda se ne radi o lošem primjerku, već o preskupom održavanju koje ni vi poslije nećete moći da iznesete. Ne možemo svi, pogotovo ovdje, da vozimo “premijum” modele nez obzira na njihovu prodajnu cijenu.

Obratite pažnju i na one pretjerano “ulickane” i mirišaljve primjerke. Takođe, tipično je i da sve greške koje su u kompjuteru budu obrisane pomoću jednostavnih aplikacija za mobilni telefon, pa ne nasijedajte na to što “ček endžin” lampica ne svijetli. Upaliće se ona opet blagovremeno ako problem nije riješen u servisu.

Međutim, uprkos svemu navedenom, postoji niz detalja koji vam mogu otrkiti pravu sliku vozila.

Gume – Vodite računa o njihovom stanju i godištu (DOT broj).

Boja i lak – Auto-lak na novom automobilu debeo je između 70 i 250 µm. Ako je deblji, nešto ispod sebe krije.

Zazori – Preveliko rastojanje između određenih djelova karoserije vjerovatno znači neku deformaciju.

Stakla – Na svakom je odštampano godište proizvodnje koje bi trebalo da se “gađa” sa godištem vozila. Ako se ne slaže, znači da je mijenjano, ali to ne mora ništa da znači.

Tragovi dima od cigareta – Upaljač onda ne može nikako da bude nov.

Habanje – Uporedite stanje enterijera sa kilometražom.

OBD II – Kompjuterske greške lako se brišu pomoću telefonskih aplikacija, ali za svaki automobil postoji “caka” kako da se utvrdi pravo stanje.

Dokumenta – Jednostavno, ne kupujte vozilo bez kompletne dokumentacije. Nijedan polovnjak nije toliko dobar da ignorišete nedostatak, recimo, servisne knjižice.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.