12.4.2018. 16:34
0
Pripremite vaš automobil za ljeto
Vrijeme je da režim vožnje vašeg vozila prilagodite drugim vremenskim uslovima tj. proljećno-ljetnjem periodu.

Prvo i osnovno je da naše automobile podvrgnemo jednom dobrom pranju, koje je najbolje učiniti kod profesionalaca kojima vjerujemo.

Detaljno pranje vozila treba učiniti u svim skrivenim djelovima, ispod koševa, ispod karoserije i naravno po cjelokupnoj karoseriji vozila.


Ono što se ne preporučuje jeste pranje motora, pogotovo kod vozila koji imaju puno elektronike. Ako se odlučite za pranje motora preporučujemo da se raspitate ko to radi suvim pranjem.

Sljedeći korak jeste obavezna promjena zimskih guma. Postoji mnogo razloga da to učinite: sačuvaćete zimske gume za uslove vožnje u zimskom periodu, a u uslovima ljetnje vožnje zimske gume nijesu predviđene zbog uticaja toplog asfalta i toplih vremenskih prilika.


Kada stavite ljetnje gume obavezno je da ih napumpate po tehničkoj preporuci i veoma je bitno da tu napumpanost gume često provjeravate otprilike na svakih 10-15 dana.

Ono što preporučujemo jeste da vaše gume napumpate azotom.

Provjerite sve tečnosti vašeg vozila – tečnost za hladnjak, ulje u kočnicama i naravno najvažnije ulje u motoru. Preporuka za sve tečnosti neka bude tehničko uputstvo vašeg vozila a možete se konsultovati i sa profesionalcima koji prate sva tehnička i tehnološka pomjeranja u auto industriji.


Savjet je i da uradite mali servis motora u šta spada:

-zamjena filtera vazduha

-zamjena filtera goriva

-zamjena filtera ulja

-zamjena polen filtera i

-zamjena ulja po pripadajućoj specifikaciji ulja.

Veoma važan korak u pripremi vašeg vozila jeste provjera stanja kočionog sistema gdje se podrazumijeva stanje ulja za kočnice, pločica, diskova i stanje paknova na vozilu.

Sam sistem kočenja je svima nama važan zbog sveopšte sigurnosti u saobraćaju.

Naravno da bi auto bio spreman za svakodnevnu vožnju bitno je da provjerimo ispravnost i funkciju svih svetlosnih signala na na našem vozilu od pokazivača pravca, do svjetla kočnice, malih svjetala, dugih svjetala, maglenki i sva četiri upaljena žmigavca.

Na ovaj način spremili ste vaše vozilo i sigurni smo da ćete smanjiti sve moguće i nepredvidljive situacije u svakodnevnoj upotrebi automobila.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.