31.5.2018. 15:22
0
Hamburg prvi djelimično zabranio dizelaše
Hamburg je danas postao prvi njemački grad koji je djelimično zabranio korišćenje nekih dizel automobila, što je simbolična mjera koje se plaše vlada i proizvođači.
Najstarija vozila, koja nisu u skladu s normom “Euro 6”, neće moći da koriste dva dijela ulice od 1.600 i 580 metara. Od toga su izuzeti stanovnici tih djelova grada, vozila za dostavu i hitna pomoć.

Znaci zabrane, postavljeni prije nekoliko dana, zvanično su ušli u upotrebu.

Zabranu je omogućila sudska odluka kojom je dozvoljena zabrana saobraćanja u cilju smanjenja zagađenja vazduha, budući da je Njemačka po tom pitanju pod pritiskom EU.

Hamburška zabrana, međutim, izaziva skepsu u državi.

“To je simbolična politika, vlasti blokiraju samo dvije ulice. Dakle, ograničenje saobraćaja će se ticati 1.787 od 1,8 miliona stanovnika Hamburga”, piše u današnjem uvodniku Špigla.

Hamburg želi da umiri EU i izbjegne velike kazne zbog nepoštovanja kvota o emisiji zagađivača.

Uvodeći ograničenje, Hamburg je pojačao pritisak na njemačku vladu, već napadanu zbog bliskosti sa autoindustrijom i upetljanu u skandal sa varanjem na testovima emisije štetnih gasova.

“Ove mjere predstavljaju nezasluženo ograničenje za vlasnike vozila, ali nismo imali izbora. Da proizvođači nisu varali i da savezno ministarstvo saobraća nije bilo neaktivno, nikada ne bismo uvodili ograničenja za dizelaše u Hamburgu”, rekao je danas jedan zvaničnik Hamburga.

Berlin je odbio uvođenje nacionalnog mehanizma za sprovođenje kontrola u slučajevima zabrane saobraćanja i više puta se usprotivio ograničenjima.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.