5.7.2018. 13:15
0
Kineski Baidu kreće u masovnu proizvodnju autonomnih autobusa
Kineski tehnološki div Baidu saopćio je da će započeti masovnu proizvodnju samovozećeg autobusa, a nakon što je s proizvodne linije u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fujian izašao stoti primjerak tog novorazvijenog modela.

Samovozeći autobus Apolong razvijen je u suradnji Baidua i proizvođača komercijalnih vozila King Long.

Autobus nema upravljač, vozačko sjedalo i kočnicu, a umjesto toga je opremljen autonomnim sustavom vožnje Baidu Apollo, koji je u stanju prepoznati okolinu, predvidjeti kretanje vozila i pješaka, kao i isplanirati optimizirane rute na temelju karata visoke razlučivosti i inteligentnih senzorskih sposobnosti, navodi zamjenik tehnološkog direktora King Longa Chen Weixiangu.

U početku će se autobus koristiti u poluzatvorenim i zatvorenim područjima, poput industrijskih parkova i zračnih luka, s ograničenom brzinom od 20 do 40 kilometara na sat, prenosi SEEbiz.

Autobusi će biti u probnoj vožnji u Pekingu, Xionganu, Pingtanu, Guangzhouu, Shenzhenu i drugim kineskim gradovima, a u skoroj budućnosti očekuje se i njihov izvoz u Japan.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.